Hilde Claes neemt ontslag als burgemeester van Hasselt: ‘Ik sta recht in mijn schoenen’
Hilde Claes (SP.A) neemt ontslag als burgemeester van Hasselt. Nadja Vananroye (CD&V) volgt haar op.
In een mededeling bevestigt Hilde Claes (SP.A) dat ze “met spijt in het hart” afscheid neemt als burgemeester. Claes voert aan dat het laatste jaar op vele vlakken voor haar erg zwaar is geweest. “Desondanks ben ik me als burgemeester dag en nacht blijven inzetten voor Hasselt en de Hasselaar”, luidt het. “Ik heb in het verleden altijd het algemeen belang vooropgesteld. En dat is wat ik ook vandaag doe. Ik sta recht in mijn schoenen.”
“Maar om de rust te laten terugkeren en in het belang van Hasselt, de Hasselaar en mijn partij neem ik vandaag, met spijt in het hart, afscheid als burgemeester”, gaat ze voort. De gebeurtenissen van de voorbije dagen hebben Claes naar eigen zeggen aangegrepen. Om de sereniteit te laten terugkeren, wil ze haar communicatie beperken tot deze mededeling.
‘Bruggenbouwer die steeds voor de dialoog kiest’
Met de keuze voor Nadja Vananroye (43) krijgt Hasselt voor het eerst sinds 2009 een nieuwe burgemeester. Haar opvolgster in het Hasseltse stadhuis staat gekend als een bruggenbouwer die steeds voor de dialoog kiest. Een manager ook, die op een motiverende manier haar team kan aansturen. Andere namen van CD&V’ers die werden geciteerd waren die van Europees parlementslid Ivo Belet en schepen Tom Vandeput. Vananroye is overigens ook voorzitter van het Jessa Ziekenhuis en algemeen directeur van vzw IN-Z, een van de grootste diensten voor huishoudhulp in Limburg.
In haar zeven jaar aan het roer van de jeneverstad haalde haar voorgangster Hilde Claes (48) meerdere malen de nationale krantenpagina’s. En dat was niet altijd omdat er goed nieuws te rapen viel.
Portret van Hilde Claes
Als dochter van oud-minister en voormalig NAVO-baas Willy Claes liep Hilde Claes meteen in de kijker toen ze in 2000 haar politieke carrière startte in de Hasseltse gemeenteraad. Na passages in het Vlaams Parlement en de Kamer werd ze in 2005 schepen.
Het Hasseltse stadsbestuur werd toen dooreengeschud omdat burgemeester Steve Stevaert onverwacht de nieuwe Limburgse provinciegouverneur werd. Na de verkiezingen van 2006 werd Claes gedeputeerde in de provincieraad, tot Stevaert in 2009 even onverwacht weer opstapte als gouverneur. De Hasseltse burgemeester Herman Reynders schoof door naar het Provinciehuis, waardoor Claes de burgemeesterssjerp mocht omgorden.
De toen 42-jarige Claes werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de stad Hasselt. Claes kwam aan het hoofd te staan van een afspiegelingscollege, een erfenis van Stevaert. Het kartel sp.a/Groen! had bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 een absolute meerderheid gehaald, maar nam ook CD&V/N-VA en VLD in de meerderheid op.
De Panorama-reportage over politiezone Hazodi
Eind 2011 kondigde Claes aan dat de afspiegelingscoalitie haar beste tijd had gehad. Een reportage van het VRT-programma Panorama had graaicultuur en vriendjespolitiek binnen de politiezone Hazodi aangetoond en Claes was zelf onder vuur komen te liggen voor de manier waarop ze het schandaal had aangepakt
De brede bestuurscoalitie had een sfeer van “ons-kent-ons” gecreëerd waardoor de Hasselaren hun vertrouwen in de plaatselijke politiek waren verloren, zei Claes. Enkele maanden voordien had de burgemeester nochtans lof geoogst voor de manier waarop ze reageerde op het Pukkelpop-drama. Op de festivalweide kostte een kort noodweer toen het leven aan vijf mensen. Verschillende anderen raakten gewond. Enkele slachtoffers dienden onder meer tegen de stad Hasselt een klacht in wegens schuldig verzuim, maar volgens het parket trof niemand schuld.
Coalitie sinds 2012
Na een tumultueuze eerste ambtstermijn hoopte Claes na de verkiezingen van 2012 aan te kunnen blijven als burgemeester. De socialisten en groenen – onder de kartelnaam Helemaal Hasselt – speelden hun absolute meerderheid kwijt, maar bleven met 33 procent van de stemmen wel de grootste
Er werd een coalitie gevormd met de CD&V van Ivo Belet, de N-VA werd de tweede partij maar belandde in de oppositie. In 2015 haalt Claes ook met een privézaak het nieuws. Er werd bij haar borstkanker in een vroeg stadium vastgesteld. Intussen voelt Claes zich – althans fysiek – opnieuw kerngezond. (Belga/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier