Hans Bonte: ‘Hopelijk sneuvelen nu alle taboes’
Als burgemeester van Vilvoorde is Hans Bonte (SP.A) rechtstreeks betrokken bij de hulpverlening na de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Vilvoorde is bovendien één van de grootste broeihaarden van radicalisme in Vlaanderen.
Komen deze aanslagen onverwacht, of was het een kwestie van tijd vooraleer zoiets in België gebeurde?
Hans Bonte: Zo’n lafhartige daad als een zelfmoordaanslag is altijd een verrassing. Ik ben echt woedend. Alleen moesten wij ook meteen rationeel optreden: Vilvoorde speelt een belangrijke rol als er een ramp gebeurt in de luchthaven van Zaventem. De politie, de brandweer en de hulpverlening moeten worden georganiseerd. Enigszins tot mijn verbazing verloopt dat allemaal bijzonder goed.
Heerst er nog steeds een spanning dat er elk moment een nieuwe aanslag kan gebeuren?
Bonte: We kregen deze namiddag meldingen over verdachte pakketjes en wat er elders allemaal gebeurde. De snelheid waarmee je dan moet handelen, zorgt ervoor dat je wel kalm moet blijven. We hebben ook meteen enkele beslissingen moeten nemen: de scholen blijven morgen gesloten in Vilvoorde, de markt is geannuleerd en ook andere grote evenementen gaan niet door. De dag verloopt zeer hectisch. Eenmaal dat voorbij is, komt de woede helaas gewoon weer terug.
Wouter Beke (CD&V) zei eerder vandaag dat we in een andere wereld zijn wakker geworden. Klopt dat?
Bonte: Dat is misschien wat subjectief. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat sinds de aanslagen van vorig jaar in Parijs ik niet echt verrast ben door deze aanslag. Vilvoorde wordt ook geconfronteerd met problemen van radicalisme. Maar laat ons hopen dat we in een nieuwe wereld zijn wakker geworden waar geen taboes meer heersen en elke politicus streeft naar een efficiënt veiligheidsbeleid. Hopelijk wordt er dus werk gemaakt van een aanpak van radicalisering en georganiseerde criminaliteit. Op dat kruispunt bevindt het terrorisme zich.
Welke taboes moeten er sneuvelen?
Bonte: Ik wil vandaag geen politieke discussie voeren, maar de uitwisseling van informatie blijft vaak een probleem. De gerechtelijke diensten zijn nog altijd terughoudend om informatie te delen met politie, en de ene politiezone in Brussel moet nog steeds een procedure doorlopen om camerabeelden van een andere politiezone te bekijken. Dan wordt het wel heel moeilijk om geradicaliseerde strijders die terugkeren uit Syrië in de gaten te houden. Ik vraag me ook af waarom de politie de camerabeelden van de MIVB of Securail van de NMBS niet kan opvragen. Er blijven veel te veel schotten tussen de veiligheidsdiensten.
Is de situatie het voorbije jaar verbeterd?
Bonte: Schoorvoetend wordt er vooruitgang geboekt, ja. Maar dat trage tempo kunnen we ons echt niet meer blijven veroorloven. Er zijn al vaak nieuwe maatregelen aangekondigd, maar veel daarvan zijn nog altijd niet uitgevoerd omdat de regering er nog niet klaar mee is. We verliezen tijd met politieke symbolen, en maatregelen die amper uit te voeren zijn. Er was een voorstel om alle geradicaliseerde moslims een enkelband aan te doen: hoe is zoiets in de praktijk te brengen? We moeten oppassen dat we de problemen niet groter maken. De commissie terreur is al vaker geannuleerd dan dat ze werkelijk is doorgegaan, en de werkzaamheden van die commissie worden geblokkeerd door de discussie over administratieve aanhoudingen van 72 uur. Voorlopig is die tijd nog steeds beperkt tot 24 uur. Iedereen zou zich beter neerleggen bij het compromis om dat uit te breiden tot 48 uur. Dat zeggen ook alle experts.
Vallen aanslagen als vandaag in Zaventem en Brussel überhaupt te vermijden door eender welk veiligheidsbeleid?
Bonte: We moeten de grootste ambitie hebben om alle risico’s te beperken. Maar zolang mensen bereid zijn om zichzelf op te blazen om onschuldige slachtoffers te maken, blijven we kwetsbaar. Maar we kunnen nog veel meer doen om dat te vermijden.
De N-VA’er Koen Metsu hoopte dat de moslimgemeenschap deze aanslag eindelijk eens onomwonden wil veroordelen. Heeft hij gelijk?
Bonte: Ik zie elke dag zeer veel moslims die zich in mijn stad inzetten om radicalisme tegen te gaan. Zij worden vaak het hardst getroffen, en proberen hun kinderen te behoeden voor fanatisme. Wat is dat trouwens, de moslimgemeenschap? Die is zo divers en uiteenlopend. Deze zwarte dag is niet het moment om met de vinger naar een geloofsgemeenschap te wijzen. Dit bruut geweld heeft niets met godsdienst te maken.
Aanslagen Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier