Groen krijgt van Bonte geen schepenambt in Vilvoorde en stapt uit kartel
In Vilvoorde hebben SP.A, Open VLD en CD&V een bestuursakkoord gesloten. Groen, dat in kartel met de SP.A naar de verkiezingen trok, kreeg geen schepenambt en gaat in de oppositie. Er zijn geen gevolgen voor de onderhandelingen in Gent, benadrukt de partij nog.
Burgemeester Hans Bonte (SP.A) koos in Vilvoorde voor een klassieke tripartite en ruilt N-VA voor CD&V.
Het kartel SP.A-Groen haalde in Vilvoorde 13 zetels (+3), waarvan leden van Groen er 3 binnenhaalden. Samen met de liberalen (8) en de christendemocraten (5) beschikte de coalitie over 26 van de 35 zetels in de gemeenteraden, maar dat worden er door de breuk van het kartel dus 23.
Breuk
De drie partijen kwamen overeen dat Bonte de komende zes jaar burgemeester blijft. Hij zal ook bevoegd zijn voor Integrale Veiligheid en Stadsontwikkeling. Naast het burgemeesterschap zijn er nog drie schepenmandaten weggelegd voor de SP.A. Ook Open VLD mag drie schepenen leveren, CD&V krijgt er een.
Omdat Bonte geen schepenambt voorzag voor Groen, waarmee hij op 14 oktober samen de kiezer trok, zegt de lokale afdeling van Groen het vertrouwen in Bonte op en kiest ze voor de oppositie.
Volgens Groen is de handelswijze van Bonte in strijd met het kartelakkoord dat tussen beide partijen ondertekend werd. Hierin staat gestipuleerd dat ‘beiden uitsluitend als kartel in gezamenlijk overleg politieke onderhandelingen aangaan voor de vorming van een politieke meerderheid’ en ‘er slechts in een meerderheid wordt gestapt als hier voor zowel SP.A als Groen Vilvoorde een schepenmandaat aan wordt gekoppeld’.
‘Onrespectvol’
Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus
Meyrem Almaci
‘We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat behaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen’, aldus Jacques Mevis, de voorzitter van Groen Vilvoorde.
Groen betreurt de keuze van Bonte voor een coalitie met CD&V en Open VLD. ‘De Vilvoordse kiezers hebben een duidelijk mandaat gegeven om een progressieve coalitie op de been te brengen. Bonte keert nu zijn kar en kiest zonder overleg voor de traditionele machtspartijen. Vanuit de oppositie zullen we ons de komende zes jaar blijven inzetten voor een groen, sociaal en progressief Vilvoorde’, aldus Mevis.
Op Radio 1 zei nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci vanochtend reeds dat Bonte zich weinig collegiaal opstelt en zich vergist van vijand. ‘Hopelijk is dat niet de socialistische manier van werken’, zei Almaci. ‘Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus.’
‘Te onervaren’
De drie verkozenen van Groen zijn echter nieuw in de gemeenteraad en missen bestuurservaring.
Hans Bonte
Bonte zegt dat de verkozenen van Groen ’te onervaren zijn om deel uit te maken van het schepencollege.’ Hij betreurt de beslissing van Groen.
‘Het is altijd mijn ambitie geweest om gezien de enorme uitdagingen waarmee Vilvoorde geconfronteerd wordt, de stad de komende zes jaar te besturen met een zo sterk mogelijke ploeg die gedragen wordt door de sterkst beschikbare figuren. De drie verkozenen van Groen zijn echter nieuw in de gemeenteraad en missen bestuurservaring.’
‘Ik heb de voorbije week met uitzondering van VB, UF en PVDA met alle partijen gepraat over de inhoud van ons programma. Afgelopen nacht hebben SP.A-Groen, Open VLD en CD&V overeenstemming bereikt over een zeer ambitieus programma voor de komende zes jaar. Pas dan zijn we beginnen praten over de invulling van mandaten en heb ik de verkozenen van Groen duidelijk gemaakt dat ze te onervaren zijn om deel uit te maken van het schepencollege, maar dat ze zeker andere verantwoordelijkheden konden opnemen zoals in de intercommunales voor huisvesting, afvalinzameling en dergelijke,’ klinkt het.
Bonte betreurt dat Groen inmiddels voor de oppositie gekozen heeft. ‘Wat mij ook stoort is dat de nationale partij van Groen de lokale vertegenwoordigers heeft ingefluisterd dat ze 1,5 schepen moesten opeisen, hetgeen zeer onredelijk is omdat ze in de nieuwe gemeenteraad slechts 3 zitjes op 35 zullen hebben. Ik heb daar echter geen rekening mee gehouden. Lokale verkiezingen moeten lokaal beslecht worden, en ik wil dat Vilvoorde de komende 6 jaar bestuurd wordt door een sterke ploeg want de uitdagingen zijn zeer groot,’ besluit Bonte.
‘Geen gevolgen voor Gent’
Het einde van het kartel SP.A/Groen in Vilvoorde zal geen gevolgen hebben voor de coalitiegesprekken in Gent, zegt de partijleiding van Groen. Daar onderhandelt SP.A/Groen met Open VLD en CD&V om een vierkoppige meerderheid op de been te brengen.
Zowel Mathias De Clercq (Open VLD) als Filip Watteeuw (Groen) claimen in Gent het burgemeesterschap en onderhandelen maandag over een mogelijk bestuursakkoord. Die onderhandelingen verlopen discreet, maar volgens bronnen aan de onderhandelingstafel maakt de impasse over de sjerp inhoudelijke onderhandelingen niet onmogelijk.
De coalitiegesprekken worden wel doorkruist door het dagelijks bestuur van de stad. Zo wordt maandagavond de eerste gemeenteraad gehouden na de verkiezingen.