Zwangere vrouwen nemen onvoldoende jodium in
Zwangere vrouwen nemen onvoldoende jodium in en dat heeft gevolgen voor de intellectuele ontwikkeling van kinderen.
Uit een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) blijkt dat zwangere vrouwen te weinig jodium innemen. De beperkte inname heeft gevolgen voor de intellectuele ontwikkeling van kinderen. Door het jodiumgehalte in brood te verhogen, is het jodiumstatus bij kinderen genormaliseerd. Maar vrouwen en vooral zwangere vrouwen blijven de probleemgroep.
Het onderzoek is gebaseerd op een rondvraag bij kinderen tussen 6 en 12 jaar en bij zwangere vrouwen over hun jodiumstatus in 2010. Jodium is een belangrijk bestanddeel voor het goed functioneren van de schildklier. Het meeste jodium krijgen we binnen via melk, brood en vis. Daarom werd in 2009 beslist om het zout voor bakkerijproducten te joderen. Het gebruik van gejodeerd zout bedroeg in 2010 44 procent. Onder meer door deze maatregel zit het jodiumgehalte bij Belgische kinderen met 113 microgram per dag in de normale zone (100-199 microgram per dag).
Bij vrouwen ligt dit gehalte een pak lager. “Bij niet zwangere vrouwen ligt de minimale drempel op 100 microgram/dag. Voor zwangere vrouwen is dit 150 microgram/dag. In beide gevallen komt men niet aan deze drempel”, zegt Jean Vanderpas van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). “Bovendien consumeren vrouwen en meisjes steeds minder brood en melk, wat de situatie niet rooskleurig maakt”, aldus Jean De Schepper van VUB.
Hoge prijs is struikelblok
Slechts 15 procent van de zwangere vrouwen consumeert gejodeerd zout. De HGR adviseert daarom dat (zwangere) vrouwen jodiumsupplementen innemen. Daarnaast moet het gejodeerd zout in bakkerijproducten omhoog. “Honderd procent gejodeerd zout moet lukken, zonder dat het voor problemen zorgt”, zegt De Schepper.
De prijs voor gejodeerd zout is echter een struikelblok voor de consument. Gejodeerd zout kost 1,3 euro per kilogram, gewoon zout slechts 55 eurocent. “Daarnaast worden producten met gejodeerd zout niet voldoende geafficheerd”, zegt Vanderpas. Het jodiumsupplement kost zelfs een euro per dag. “We zien dat heel wat meer vrouwen, vooral van allochtone afkomst, daarom sukkelen met schildklierproblemen”, zegt De Schepper.
De HGR roept daarom het medisch personeel op om de nodige informatie te verspreiden over hoe men op natuurlijke wijze aan de jodiumbehoefte kan voldoen. Daarnaast moet er een concurrentiële prijs voor gejodeerd zout in de handel komen. Al waarschuwt de HGR voor een “anarchistische introductie”. “Wij pleiten voor een progressieve en gecontroleerde invoering. Als het jodiumgehalte in ons voedsel te drastisch wordt verhoogd, leidt dat tijdelijk ook tot meer schildklierproblemen zoals in het verleden in Nederland en Denemarken is gebeurd”, besluit De Schepper. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier