Zwangere vrouwen mogen best van een sauna genieten
Blijven sporten, maar ook een warm bad of een sauna werd vroeger afgeraden aan zwangere vrouwen. Omdat haar lichaamstemperatuur zou oplopen en de baby zo aangeboren afwijkingen zou kunnen. Nieuw onderzoek stelt ons gerust.
Zwangere vrouwen mogen gerust gaan sporten, zelfs wanneer de temperaturen buiten oplopen. Ze mogen ook gerust even een warm bad of zelfs de sauna in. De kans dat hun lichaamstemperatuur zo hoog oploopt dat hij een gevaar gaat vormen voor hun ongeboren baby, is klein. Dit blijkt uit een nieuwe studie deze maand in de British Journal of Sports Medicine.
Geen paniek
Wanneer de lichaamstemperatuur van de moeder boven 41°C opklimt, kan de ongeboren baby in de baarmoeder schade oplopen of kan de zwangerschap in gevaar komen. Dat bleek uit dieronderzoek in de jaren 1960. Bij mensen werd dit uiteraard nooit getest, maar uit controles bleek dat hoge koorts van meer dan 39°C eveneens gevaar inhield voor moeder en kind.
Zwangere vrouwen kregen daarop de raad om warme baden, sauna en hittestress te vermijden zodat hun lichaamstemperatuur nooit hoger dan 39°C zou oplopen.
De baarmoeder is een geweldig veilig nest.
Hittestress is echter een zeer vaag begrip en veel vrouwenartsen interpreteerden de waarschuwing veel te ruim, waardoor ze ook sport gingen afraden. Wandelen, fietsen en dat soort rustige dingen kon er in hun ogen nog mee door. Maar effectief gaan sporten? Joggen bijvoorbeeld? Daar keek je maar beter mee uit, wuifde het wijsvingertje.
Sporten is gezond voor moeder en kind
De baarmoeder is een geweldig veilig nest voor de baby. Ze vangt als een airbag schokken en stoten op terwijl de baby rustig ‘ronddrijft’ in het vruchtwater.
De meeste toekomstige moeders en hun baby’s zijn veel beter af met flink wat lichaamsbeweging.
Gaan sporten doet aan die beveiliging geen afbreuk. Meer nog, de meeste toekomstige moeders en hun baby’s zijn veel beter af met flink wat lichaamsbeweging en zelfs een regelrecht trainingsprogramma tijdens de zwangerschap. Dit laatste dan wel voor vrouwen die al ervaren sporters zijn, want anders doe je het toch best voorzichtig aan. Training bouw je altijd langzaam op. Wie te snel wil gaan, komt geheid in de problemen.
Over welke voordelen hebben we het dan zoals? Minder overgewicht en een snellere terugkeer naar het normale gewicht na de bevalling. Een vlottere bevalling. Minder zwangerschapskwaaltjes in het algemeen, zoals zware benen, misselijkheid, slecht slapen enzovoort. Een gezonder en steviger kind dat zich motorisch iets beter ontwikkelt en later wat minder risico loopt op hart- en vaatziekten, diabetes, een verhoogde bloeddruk enzovoort. Een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging of een vroeggeboorte.
Allemaal voordelen die de moeite zijn om je er even voor in te zetten. Een gezond kind, is dat niet de wens van elke ouder?
Hoe je dit veilig kunt doen, lees je in de tips onderaan.
Hoe zit het nu met die sauna?
Volgens de hierboven vermelde studie blijkt de kans dat de lichaamstemperatuur tot meer dan 39°C oploopt, vrij klein te zijn. De hoogste gemeten kerntemperatuur bij in totaal 347 zwangere vrouwen bedroeg 38,9°C.
De kans dat de lichaamstemperatuur tot meer dan 39°C oploopt, is vrij klein.
De gemiddelde kerntemperatuur tijdens sport op land bedroeg 38,3°C.
Tijdens sportactiviteiten in water was dat gemiddeld 37,5°C.
In een sauna klom de temperatuur gemiddeld naar 37,6°C en in een warm bad naar 36,9.
Volgens de onderzoekers houdt een watertraining van 3 kwartier in een verwarmd zwembad van 33°C bijgevolg geen risico’s in. Net als 20 minuten in een warm bad van 40°C of een sauna van 70°C (maar wel slechts bij een relatieve luchtvochtigheid van 15%).
Ze stellen dat zwangere vrouwen gerust zeker 35 minuten zwaar mogen trainen, tot aan 90% van hun maximale hartslag, maar wel slechts bij omgevingstemperaturen tot 25°C en een relatieve vochtigheid van de lucht van 45% maximaal.
Dit laatste klinkt wat technisch, maar het is belangrijk omdat de relatieve vochtigheid in ons land altijd vrij hoog is. Gemiddeld schommelt ze tussen 70 en 90%. Naarmate luchtvochtigheid oploopt, verdampt zweet minder goed en koel je ook minder efficiënt af. Bij 100% is de lucht verzadigd van vocht en druppelt je zweet alleen nog weg. Het verdampt niet meer. Dat verklaart meteen ook waarom we een droge warmte langer als aangenaam ervaren. Omdat het zweet dan bijna onmerkbaar snel verdampt. Maar je verliest zo ongemerkt ook veel vocht.
Op warme, vochtige dagen doe je het best voorzichtig aan.
Kortom, op warme, vochtige dagen met zwoel of drukkend weer, doe je het veiligheidshalve dus best voorzichtig aan.
Wil je de dagelijkse waarden van de relatieve luchtvochtigheid bekijken, klik dan op deze link naar de waarnemingen van het KMI.
Opletten toch
Dergelijke richtlijnen zijn nuttig omdat ze een en ander duidelijk maken, maar je moet er natuurlijk altijd mee opletten. Het gaat over gemiddelden en iedereen reageert wat anders op de omstandigheden.
Je doet er dan ook altijd goed aan eerder wat voorzichtig te zijn en de extremen niet op te zoeken. Geniet van je warm bad of een lekkere sauna, maar stap er uit wanneer het niet langer prettig is of je het onaangenaam warm krijgt. Net als bij het sporten, je mag vrij diep gaan tijdens trainingen, maar overdrijf niet. Het geluk van je kind gaat toch nog altijd voor.
Veilig sporten, tips voor zwangere vrouwen
– Ben je een gezonde vrouw die veel beweging gewoon is, doe dan rustig verder.
– Heb je een aandoening of zijn er omstandigheden die een risico kunnen vormen, spreek dan af met je arts voor overleg. Liefst met een sportarts die op de hoogte is van de nieuwe richtlijnen.
– Laat je niet nodeloos afschrikken. Je mag sporten ruim interpreteren op voorwaarde dat je zelf je eigen veiligheidsgrenzen kunt bewaken. Joggen en fietsen worden als veilig bestempeld. Bergbeklimmen als onveilig. Maar dat klopt niet helemaal. Klimmers die zich gewetensvol aan de veiligheidsvoorschriften houden, lopen gemiddeld een kleiner risico op ongevallen dan fietsers en joggers. Veiligheid zit in je hoofd en in jouw zelfcontrole.
– Let op voor alarmtekens, zoals contracties van de baarmoeder of een fel gespannen buik. Normaal verdwijnen zulke spierspanningen vrij snel, maar neem contact op met jouw arts als dat niet het geval is of als de contracties pijnlijk worden.
– Een ander alarmteken is het verdacht stil blijven van de baby. Baby’s horen geregeld te bewegen. Minder dan 10 bewegingen op 12 uur tijd (vanaf 28 weken zwangerschap) is een reden voor verder onderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier