Zorgen sla en worteltjes écht voor beter sperma?

© Thinkstock

Maakt handen wassen mensen gelukkiger? Zorgen sla en worteltjes voor beter sperma? Een website van het ministerie van Volksgezondheid moet duidelijkheid brengen over vaak tegenstrijdige gezondheidsinformatie.

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen heeft een nieuwe website gelanceerd die burgers correcte en toegankelijke gezondheidsinformatie moet verschaffen.

De website, www.gezondheidenwetenschap.be, biedt een antwoord op vaak tegenstrijdige, mediagenieke gezondheidsinformatie. Zo komt u onder meer te weten of sla en worteltjes echt zorgen voor beter sperma en of handen wassen mensen gelukkiger maakt.

De website is een initiatief van en wordt beheerd door het Belgisch Centrum voor Evidence Based Medicine (CEBAM). “De media vormen het belangrijkste kanaal voor gezondheidsinformatie, 90 procent van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de pers”, zegt Marleen Finoulst, arts en CEBAM-coördinator van het initiatief.

Tegenstrijdige gezondheidsinformatie

Volgens Finoulst worden we overspoeld met tegenstrijdige gezondheidsinformatie. “Zo moeten we de ene dag noten eten om langer te leven, de volgende dag bevatten ze te veel calorieën. Televisiespots leren ons dat melk drinken belangrijk is voor later, terwijl een nieuwe studie suggereert dat je dan juist sneller je botten breekt.”

Met de nieuwe website wil CEBAM nu correcte, op wetenschappelijke bewijzen gebaseerde gezondheidsinformatie verlenen en mediageniek wetenschappelijk onderzoek tegen het licht houden en duiden.

Gezondheidsinformatie op internet

Daarnaast wordt er met een tiental huisartsen en met het Trefpunt Zelfhulp samengewerkt om de bestaande artsenrichtlijnen te hertalen naar toegankelijke richtlijnen voor de patiënt. Daarmee moet de website tegemoetkomen aan de nood aan betrouwbare en duidelijke informatie op het internet. Volgens CEBAM raadpleegt 75 pct van de patiënten het internet over hun aandoening, waarbij de gevonden informatie in meer dan de helft van de gevallen onduidelijk of fout is.

Minister Vandeurzen benadrukt tot slot het belang van correcte gezondheidsvoorlichting. “Onderzoek leert ons immers dat het verbeteren van de kennis en het bekwaam maken van burgers om beslissingen te nemen een positief effect kan hebben op hun gezondheid.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content