Wetenschappers kibbelen over bestaan van lekkende darm: ‘Ik geloof er niet in’
Een lekkende darm, wat is dat? Een barstje in de darmwand waardoor bacteriën zomaar in de bloedbaan terechtkomen of gewoon voer voor discussie voor de wetenschap? Wie zal het zeggen.
Er heerst heel wat discussie over het bestaan van een lekkende darm of ‘leaky gut’. Sommige onderzoekers ontkennen het bestaan ervan staalhard. ‘Ik geloof er niet in’, maakt Martine De Vos, kliniekhoofd op de dienst Maag-, darm- en leverziekten van het UZ Gent duidelijk. Andere besluiten dat de cellaag rondom de darm wel eens minder goed kan functioneren. Wat ze vervolgens aanduiden met een lekkende darm.
Probiotica
Dat deden enkele specialisten in maag- en darmziekten in het kader van een Yakult bijeenkomst of symposium waar de onderzoekers voornamelijk probiotica – de zogenaamde gezonde bacteriën- bejubelden. Tom Van de Wiele, professor microbiële ecologie en technologie aan de UGent, relativeert: ‘De darmbarrièrefunctie kan bij sommige personen minder goed werken, maar dat is niet noodzakelijk zo bij iedereen.’
Darmbarrière en bacteriën
De darmbarrière is verantwoordelijk voor het scheiden van darmbacteriën en stoffen in ons bloed. Wanneer de cellen hun werk niet goed doen, duidt men dat soms aan als een lekkende darm. Het gevolg van zo’n lek? Darmbacteriën krijgen vrij spel in het lichaam en vallen het immuunsysteem aan. ‘Maar bij een ernstige ziekte zoals salmonella kunnen de cellen ook afbreken waardoor de bacterie in de bloedbaan doordringt’, aldus Van de Wiele.
Het afweersysteem moet vervolgens een extra inspanning leveren waardoor vermoeidheid in de hand wordt gewerkt. Verder kunnen ontstekingen en zelfs auto-immuunziektes optreden waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Ook psychische klachten waaronder depressies worden geassociëerd met een lekkende darm.
Iedereen de dupe?
Al klinkt het bizar, een lekkende darm kan zomaar iedereen overkomen volgens enkele onderzoekers. Tenminste als je ongezond eet of overdreven sport. ‘Dan denk ik bijvoorbeeld aan triatleten. Zij vragen zo’n inspanning van hun lichaam waardoor het hart en de spieren alle zuurstof opeisen. Daardoor komen de darmen in de problemen’, aldus Van De Wiele. ‘Maar voor de duidelijkheid. Dat zijn uitzonderingen.’ Over het algemeen geldt nog steeds dat sportievelingen een betere doorbloeding hebben waardoor de darmwand net beter werkt. Mensen met morbide obesitas hebben wel enige kans op een slechtwerkend spijsverteringskanaal. Dat komt omdat ze doorgaans ongezonder eten en meer suikerrijke voeding naar binnen werken.
Wat doe je eraan?
Aangezien er binnen de wetenschap geen eensgezindheid is over het al dan niet bestaan van het syndroom, bestaat er ook geen kant-en-klare oplossing. Het algemene devies luidt: schaf jezelf een gezond voedingspatroon aan. Terwijl suikers en vet uit den boze zijn, lijken groenten zoals asperges, artisjok, ui en knoflook een bijzonder goed effect op de darmwerking te hebben. Ook gefermenteerde producten waaronder yoghurt zijn een aanrader.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier