Wat vertelt de uv-index?
Zondag werd in België een UV-index van 9 gemeten, een zeer hoog niveau dat zelden voorkomt in ons land. In België bedraagt de UV-index zelden meer dan 7. Maar wat is dat eigenlijk, die uv-index?
Behalve het zichtbare licht zendt de zon ook ultraviolet licht uit, net zoals bij een zonnebank. Dat uv-licht is onzichtbaar. We spreken over uv-straling.
Bij matige blootstelling aan uv-straling kleurt het pigment in de huidcellen bruin. Gaat het om een hoge dosis, dan verbrandt de huid, wat we zonnebrand noemen. Door een langdurige blootstelling veroudert de huid, wordt ze rimpelig en kan zich huidkanker (melanoom) ontwikkelen.
De snelheid waarmee je bruin wordt of verbrandt, is afhankelijk van je huidtype, de intensiteit en de duur van het contact met de zon. Wie een bleke huid heeft, moet meer voorzorgen nemen dan iemand met een donkere huid. Een gebruinde huid biedt geen bescherming tegen verbranding. Een zonnebank of caroteenpillen kleuren je huid wel bruin, maar vormen geen goede voorbereiding op de vakantiezon. Het gebruik van zonnecrème blijft noodzakelijk. Wist je trouwens dat je ook bruin kunt worden als je zonnecrème smeert?
Temperatuur
De uv-index is onafhankelijk van de temperatuur, maar wordt bepaald door de stand van de zon en de weersomstandigheden. Ook bij een grijze hemel kunnen uv-stralen de aarde bereiken. De uv-index in het weerbericht vertelt je welk risico er op dat moment is.
Het is een internationaal gebruikte schaal, uitgedrukt in een cijfer tussen 1 en 10 (soms ook 11+). Vanaf uv-index 3 moet je je beschermen. Tussen 11 en 15 uur is de straling het grootst. In de zomer is er meer risico dan in de lente of de herfst. Hoe hoger in de bergen, hoe meer uv-straling. De uv-straling gaat ook door water. Zwemmen beschermt je dus niet, en door het koude water voel je niet dat je verbrandt. Zelfs in de schaduw of onder een parasol kun je verbranden, omdat uv-stralen kunnen weerkaatsen.
Zonnebrand voorkomen
Vermijd het best de felle middagzon. Breng minstens een kwartier vooraf een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 15) aan. Bescherm baby’s en jonge kinderen met een sunblock, een zonnecrème met de hoogste beschermingsfactor. Draag losse kledij en een hoedje of pet. Gebruik een insectenspray pas 1 uur na het aanbrengen van zonnecrème.
Verbrand?
Ondanks je goede voorzorgen ben je toch verbrand? Ga uit de zon. Koel de huid met natte doeken of een zachte, niet-ijskoude douche. Dep de huid zachtjes droog. Breng een vocht-inbrengend product aan op de huid. Herhaal dit zo nodig enkele keren. Draag lichte, losse kledij en drink regelmatig kleine slokjes fris water.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier