Wat hebben gonorroe en sinusitis gemeen?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde trekt aan de alarmbel: er duiken in ons land steeds meer resistente variaties van gonorroe op. Recent meldt een Amerikaanse studie dat antibiotica zinloos zijn bij acute sinusitis. De cirkel wordt weer gesloten.
Neisseria gonorrhea, zo luidt de officiële naam van de bacterie die de seksueel overdraagbare aandoening met als naam ‘de druiper’ veroorzaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie verhief haar vorig jaar tot de orde van superbugs, bacteriën waartegen (zo goed als) geen antibiotica meer opgewassen zijn.
Dat is slecht nieuws voor iedereen die er door besmet raakt. Je kan dan alleen nog rekenen op je eigen afweer om de infectie te overwinnen en dat lukt meer niet dan wel.
Bij vrouwen resulteert dat vaak in onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Bij mannen valt de geelgroene afscheiding uit de penis meer op en zijn de gevolgen gewoonlijk minder dramatisch.
Bovendien verhoogt deze infectie de vatbaarheid voor andere seksueel overdraagbare infecties.
Gonorroe is heel besmettelijk. De voorbije 60 jaar was dat hooguit een vervelende zaak, want de geslachtsziekte was gemakkelijk te behandelen. Een antibioticakuurtje volstond. Maar dat is niet langer het geval.
Verkwisting van een schat En dat is het gevolg van ondoordacht gebruik van een groep van geneesmiddelen waarmee ooit geweldige resultaten geboekt werden.
JAMA, het tijdschrift van de vereniging van Amerikaanse artsen, brengt in haar nummer van 15 februari een voorbeeld van dat ondoordacht gebruik dat tot op heden nog altijd doorgaat. De studie bevestigt nogmaals, wat we al jaren weten, namelijk dat antibiotica weinig tot niets uithalen tegen acute sinusitis. Je geneest even snel zonder.
Er zijn nochtans nog altijd mensen die er naar vragen en artsen die ze voorschrijven. Niet slim, want door antibiotica te gebruiken kweek je in je eigen lijf resistente bacteriën. Meestal verdwijnen die na enige tijd weer, want ze zijn wat zwakker dan de mensvriendelijke bacteriën die huid en leden bevolken, maar toch.
Je neus ophalen voor de etiquette
Kortom, heb je een verkoudheid, laat de huisarts dan gerust en zaag niet langer om antibiotica. Je kunt beter iets anders ondernemen, al moet je geen wonderen verwachten.
Neusspoelingen bijvoorbeeld. Klinkt akelig, maar dat is het niet, want je laat gewoon wat lauw water met zout door de neus lopen. Heel onschuldig, heel natuurlijk en uiterst goedkoop. Het vraagt alleen even doorzetten.
Nog veel eenvoudiger is minder snuiten om je neus te klaren en meer de neus ophalen. Wanneer je snuit verhoog je de druk in de verstopte neus en jaag je telkens wat slijm met bacteriën de sinusholten in. En die kunnen daar onheil aanrichten.
Je neus ophalen is veel beter. Het creëert een onderdruk in de neus en jaagt geen ziektekiemen de sinusholten in. Volgens de etiquette staat het echter niet netjes. Dus doe je het beter niet in gezelschap. Maar het is wel een volkomen normale en gezonde wijze om de neus te klaren. Ga maar eens na hoe vaak je niet spontaan moet slikken wanneer je even diep langs de neus inademt.
Neuriën zou ook helpen, volgens recent onderzoek. Vermoedelijk maken de trillingen de slijmen wat vloeibaarder zodat ze gemakkelijker afgevoerd worden.
Nog even dit
Sommige artsen schrijven gemakkelijk preventief antibiotica voor. Weiger in zulke gevallen beleefd. Vraag je arts hoe je een eventueel problematisch ontwikkelende infectie kunt herkennen en of er dan niet genoeg tijd overblijft om nog in te grijpen. Maar beloof je arts ook, hand op het hart, dat je de zaak goed zult opvolgen. Meestal zal je arts je dan gelijk geven en heb je alleen met wat tegenslag toch nog antibiotica nodig.
Jan Etienne, Bodytalk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier