Waarom u alwéér uw goede voornemens hebt laten varen: ‘Dit zijn 3 klassieke valkuilen’ 

© Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vandaag is het Quitters Day, de dag waarop ruim 80 procent van de goede voornemens sneuvelen.   

3 valkuilen: te veel, te goed en alles in één keer 

De belangrijkste reden hiervoor is het stellen van té hoge doelen, zo blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Uit een bevraging bij 1473 leden blijkt dat bijna 3 op 4 Vlamingen het té goed willen doen. Ze leggen zichzelf te veel druk op en geven op bij de eerste misstap op. 

16 procent mikt dan weer te hoog. Ze beginnen van de ene dag op de andere aan een streng dieet of sportplan, maar grote, drastische stappen zijn moeilijk vol te houden en vragen te veel van een persoon.  

14 procent wil tot slot alles tegelijk en heeft meer dan één goed voornemen: ze willen gezonder eten, meer bewegen, beter slapen en minder alcohol drinken… allemaal in één keer. 

De oplossing? Ga klein

Met ‘Ga Klein’ wil Helan mensen aanzetten om bewuster na te denken over haalbare voornemens, zodat iedereen z’n voornemens ook na Quitters Day blijft volhouden.  

Kleine, eenvoudige stappen werken het beste, zegt Lynn Pellens, expert Gezondheidspromotie bij Helan. ‘Elke dag 1 procent beter worden, levert op lange termijn een pak verbetering op. Kijk niet neer op de kleine stappen die je elke dag zet. Op het einde van dit jaar zullen ze samen een groot verschil maken.’  

Pellens adviseert ook om niet al te perfectionistisch te werk te gaan. ‘Perfectie bestaat niet, en dat hoeft ook niet. Een keer falen betekent niet dat je op moet geven. Door mild te zijn voor jezelf, hou je het vol en maak je gezonde gewoontes een deel van je leven.  

‘Alles tegelijk willen veranderen is ook onrealistisch en zorgt vaak voor teleurstelling. Kies één haalbare verandering, bouw vertrouwen op, en voeg pas daarna iets nieuws toe. Zo maak je duurzame vooruitgang.’ 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content