Waarom huidkanker en borstkanker vaker voorkomen bij hoogopgeleiden

© Getty Images

Het risico op huidkanker en borstkanker is hoger bij hoogopgeleiden. Hoe komt dat?

Er is een link tussen sociaal-economische status en bepaalde types kanker, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Kankerregister.

De Stichting Kankerregister verzamelde samen met onderzoekers van de VUB de gegevens van bijna 7 miljoen Belgen. 300.000 van hen hadden een diagnose van longkanker, hoofd- en halskanker, darmkanker, rectumkanker, borstkanker of melanomen. De kankers werden in verband gebracht met parameters zoals opleidingsniveau, gezinssamenstelling en al dan niet huiseigenaar zijn.

Een lage opleidingsgraad wordt gelinkt aan een verhoogd risico op longkanker en hoofd- en halstumoren, blijkt uit het door Kom op tegen Kanker gesteunde onderzoek. ‘De ontwikkeling van kanker heeft meerdere onderliggende oorzaken’, zegt onderzoeker Freija Verdoodt van Stichting Kankerregister. ‘Een deel van de verklaring daarvoor is dat kwetsbare groepen gemiddeld gezien meer roken.’

Borst- en huidkanker (melanoom) duiken dan weer vaker op bij mensen met een hogere opleidingsgraad. ‘We weten dat het risico op borstkanker kleiner is naarmate een vrouw meer en op jongere leeftijd kinderen kreeg’, legt Verdoodt uit. ‘Dat kan voor borstkanker een verklaring zijn, omdat vrouwen met een hogere opleiding vaak minder en op latere leeftijd kinderen krijgen.’ Wat huidkanker betreft, haalt de onderzoeker ‘verschillen in reisstijl en zongedrag’ aan als een belangrijke verklaring.

Het onderzoek richtte zich ook op het stadium waarin de kanker zich bevindt tijdens de diagnose. Bij sociaal-economisch kwetsbare groepen werd de tumor vaker in een vergevorderd stadium ontdekt. ‘Verschillen in deelname aan kankerscreenings is daar voor borstkanker, colorectale kanker en baarmoederhalskanker een belangrijke verklaring voor’, aldus Verdoodt. ‘Daarnaast moeten we ook kijken naar mogelijke drempels, al dan niet financieel, die kwetsbare groepen ondervinden om naar een arts te gaan.’

Partner Content