Vrije Tribune
‘Voedingssupplementen zijn bij tekorten een verstandige, gezonde en veilige keuze’
‘Voedingssupplementen spelen een essentiële rol in het behoud van onze gezondheid en ons welzijn en maken dus deel uit van een gezonde levensstijl’, zegt Paul Coussement, voorzitter van de sectorfederatie voor voedingssupplementen.
Na het Knack-artikel ‘Voedingssupplementen kunnen de gezondheid schaden’ kan ik de consument gerust stellen: alle in België op de markt zijnde voedingssupplementen zijn officieel genotificeerd en voldoen dan ook aan alle Belgische en Europese regels, welke op hun beurt opgesteld zijn zodat de voedingssupplementen geen schadelijke effecten kunnen hebben op voorwaarde dat ze worden gebruikt zoals op de verpakking wordt aangegeven.
In België bestaan de grootste groepen voedingssupplementen uit vitaminen en mineralen (ongeveer 30 procent van de markt), probiotica, omega-3 vetzuren, verteringsremedies, laxatieven, voedingsvezels, plantenextracten voor verschillende toepassingen, en vele meer.
Voedingssupplementen zijn bij tekorten een verstandige, gezonde en veilige keuze.
De veiligheid van de voedingssupplementen wordt gegarandeerd door de hoge kwaliteitseisen waaraan ze moeten voldoen. Voedingssupplementen zijn onderworpen aan strenge controles, zowel voor de formulering en de dosering, als wat betreft de gezondheidseffecten die eraan mogen worden gekoppeld. Ze worden geproduceerd volgens strenge normen en hoge kwaliteitsstandaarden.
De beste manier om voldoende vitaminen en mineralen in te nemen, is uiteraard een evenwichtige voeding. Hier knelt het schoentje: de voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 van Sciensano bij meer dan 3.000 Belgische consumenten in 5 leeftijdscategorieën, verspreid over heel België heeft duidelijk aangetoond dat een belangrijk deel van de bevolking een risico loopt op tekorten.
De belangrijkste bronnen van vitaminen en mineralen, groenten en fruit, worden duidelijk onvoldoende geconsumeerd: 38 procent van de algemene bevolking eet dagelijks groenten, 47 procent van de bevolking eet dagelijks fruit, slechts 5 procent van de Belgische bevolking (3-64 jaar) voldoet aan de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek qua groenten en 9 procent van de bevolking (3-64 jaar) voldoet aan de aanbevelingen qua fruit. Quasi niemand voldoet aan de richtlijnen voor inname van melkproducten en calcium-verrijkte vervangproducten.
De studie besluit dan ook dat een groot percentage van de Belgische bevolking een risico loopt op tekorten aan calcium, ijzer en vitaminen. Een extra supplement innemen is dan een verstandige keuze.
Enkel voor de “happy few”? Neen
Stellen dat enkel hoogopgeleide, gezonde mensen, die in het algemeen meer aandacht hebben voor gezonde voeding en lichaamsbeweging, supplementen slikken is niet waar. Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat de verschillen in inname bij de verschillende bevolkingsgroepen miniem zijn. Voor sommige supplementen (bijvoorbeeld vitamine A, D en K) is het zelfs net omgekeerd: laag opgeleiden nemen er meer van. In de peiling werd er geen enkele onderzoek gedaan naar de hypothese dat hoger opgeleiden ‘in het algemeen meer aandacht hebben voor gezonde voeding en lichaamsbeweging’.
In Europa worden de beweringen voor voedingssupplementen op hun wetenschappelijke basis gecontroleerd door EFSA. Slechts een beperkt aantal beweringen worden uiteindelijk ook goedgekeurd door EFSA. Daarna zet de Europese Commissie de bewering om in wetgeving, waarna de verschillende Europese lidstaten die wetgeving uiteindelijk ook in hun nationale wetgeving zullen omzetten.
Zo wordt de bewering dat vitamine C bijdraagt tot het normaal functioneren van het immuunsysteem door EFSA, de Europese Commissie en de verschillende lidstaten beschouwd als “wetenschappelijk bewezen” en bijgevolg ook “legaal toegelaten”. Het is zinloos om na dergelijke, goed omkaderde en strikt gecontroleerde procedures, de gezondheidsbewering over vitamine C in twijfel te trekken.
Het is in Europa bovendien totaal verboden om te suggereren dat voedingssupplementen ziektes kunnen voorkomen. In het Knack-artikel wordt verwezen naar selenium en kurkuma. Het is wettelijk verboden om dergelijke beweringen te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor informatie op de producten, maar ook in alle andere vormen van reclame of promotie.
Rode Gist Rijst gevaarlijk? Een dossier met veel tegenstrijdigheden
Naredi benadrukt dat producten op basis van rode gist rijst sinds vele jaren op de markt zijn, en dit met officiële goedkeuring van de Belgische instanties. Miljoenen producten worden door tevreden consumenten gebruikt en Rode Gist Rijst wordt trouwens aanbevolen in de richtlijnen voor de behandeling van dyslipidemie van de Europese Vereniging van Cardiologen/ Europese Vereniging voor Artherosclerose.
Mocht de evaluatie door de Europese Commissie en de lidstaten aanleiding geven tot aanpassingen van de toegelaten doseringen in rode gist rijst, zullen de producenten zich uiteraard aanpassen aan de nieuwe richtlijnen.
Recent zijn twijfels opgetreden omtrent de veiligheid, gebaseerd op een weliswaar zeer klein aantal vaststellingen van neveneffecten. Deze hebben geen relatie met contaminaties of afwijkende doseringen, zoals we ten gronde hebben aangetoond aan de autoriteiten. Op 4 maart ll. publiceerde ILEP (International Lipid Expert Panel) trouwens een zeer overtuigende meta-analyse die de veiligheid van Rode Gist Rijst heeft aangetoond en die alle kritiek weerlegt.
Hoe dan ook, mocht de evaluatie door de Europese Commissie en de lidstaten aanleiding geven tot aanpassingen van de toegelaten doseringen in rode gist rijst, zullen de producenten zich uiteraard aanpassen aan de nieuwe richtlijnen, zodat niemand eraan kan twijfelen dat voedingssupplementen veilig en gezond zijn.
Kortom, de productie en het vermarkten van voedingssupplementen met vitaminen en mineralen is wettelijk zeer goed omkaderd, zowel op nationaal als op Europees niveau. De gezondheidsbeweringen worden enkel toegelaten na strikte controles door EFSA. De consument kan dus in alle vertrouwen een extraatje aan vitamines en mineralen innemen. Bij tekorten is dit een verstandige, gezonde en veilige keuze die bijdraagt tot het behoud van een goede gezondheid.
Paul Coussement is voorzitter van sectorfederatie voor voedingssupplementen NAREDI.
De sectorfederatie NAREDI vertegenwoordigt meer dan 150 leden die voedingssupplementen produceren of commercialiseren. Zij wil de geloofwaardigheid en het imago van voedingssupplementen verdedigen en het vertrouwen in veilige, kwalitatieve producten vergroten en ondersteunen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier