Gezondheid ‘De non alcoholic-revolutie komt niet uit de lucht vallen’: hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt?
Voeding Huisarts schrijft aanklacht tegen voedingsindustrie: ‘Appelcake uit de fabriek? Dat eet ik niet meer’
Voeding Slechts 5 procent van de koffie in België is fair trade: ‘Soms is het beter om de keuze niet aan de consument te laten’
Voeding Voeding In memoriam Carla Tomasi (70), de gastrogoeroe en groentefluisteraar In Ostia bij Rome overleed Carla Tomasi, 70. In het Londen van de jaren tachtig was ze de beste Italiaanse chef. Daarna hield zij zich – volstrekt tevreden in haar splendid isolation – alleen nog bezig met haar poezen en tuin. Carla komt uit Rome. Met een Sard als vader, een moeder uit de ruige …
Voeding Voeding Hoe gezond is het hippe, gefermenteerde drankje kombucha? Het wordt gedronken in hippe bars als alternatief voor bier en wijn, sterrenchefs gaan ermee aan de slag en in de supermarkt verschijnen steeds meer nieuwe smaakjes en merken: kombucha, het duizenden jaar oude ‘ouderdomselixir’ uit Azië verovert het Westen. Maar hoe gezond is die gefermenteerde thee echt?
Voeding Voeding Van groente-ijsjes tot ‘gezonde’ ontbijtgranen: hoe de voedingsindustrie ons nog altijd bij de neus neemt De voedingsindustrie speelt met nieuwe voedseltrends in op de vraag van de consument naar minder E-nummers en suiker, en meer voedzame ingrediënten. Maar hoe gezond zijn de met groenten en vitaminen verrijkte producten uit de supermarkt?
Voeding Voeding Waarom je zelfs een avocado moet wassen voor gebruik Op een wortel leven tot tien miljoen kiemen per vierkante centimeter. Hoe was je dat schoon? ‘Bakingsoda is niet nodig, zeep valt af te raden.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, chitine veroorzaakt bij de mens geen chronische afweerreacties Volgens een bericht op sociale media zou chitine, een stof die in het uitwendige skelet van insecten zit, bij de mens chronische afweerreacties veroorzaken. Specialisten bevestigen dat insecten die stof bevatten, maar benadrukken dat chitine een vezel is, en dat vezels niet schadelijk zijn voor de mens. Wel integendeel: we hebben ze nodig om gezond te blijven.
Voeding Voeding De maakbare mens: ‘De calorie draagt een aantrekkelijke belofte in zich’ Je kunt ze tellen. Vervloeken. Negeren. In de 19e eeuw werden calorieën zelfs gebruikt om er loonsverlagingen mee af te dwingen. Historica Nina Mackert onderzocht hun sociale belang.
Voeding Voeding 50 gram rood vlees per dag verhoogt al risico op diabetes De consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek bij twee miljoen deelnemers dat is verschenen in The Lancet.
Voeding Voeding Is agavesiroop of honing gezonder dan suiker? ‘Maak je niet te veel illusies’ Suiker heeft een slecht imago. Maar hoe gezond en duurzaam zijn alternatieven zoals agavesiroop of zoetstoffen? Voedingswetenschapper Martin Smollich en levensmiddelenchemicus Daniel Wefers geven antwoorden.
Voeding Voeding ‘Goed gebakken’: hoe schadelijk is verbrand vlees op de barbecue? ‘Het beste stukje van het vlees’ volgens de ene. ‘Kankerverwekkend’ volgens de andere. Is barbecuevlees eten echt even schadelijk als een pakje sigaretten roken?
Voeding Voeding ‘Een btw-verlaging op groenten en fruit betaalt zichzelf ruimschoots terug’ Beleidsmakers kunnen de bevolking een handje helpen met gezond eten.
Voeding Voeding Plantaardige melk vs koemelk: wat is voedzamer? ProVeg wil dat koffiebars van plantaardige melk de standaardoptie maken voor de gezondheid van de planeet. Voedingsdeskundigen vinden alternatieve melkdranken niet de beste keuze voor de gezondheid van de mens. Voor wiens gezondheid kies je dan?
Voeding Voeding Waarom u vlees blijft eten alsof er niets aan de hand is Er zijn ondertussen meer dan redenen genoeg om elk rationeel mens te doen stoppen met vlees eten. Waarom lukt het ons dan niet?
Maatschappij Maatschappij ‘Als het over dierenwelzijn gaat, zijn veel mensen alleen geïnteresseerd in hun hond of kat’ Peter Singer neemt het als filosoof en activist al vijftig jaar op voor de rechten van dieren – met wisselend succes. Maar zelf raakte hij alleen maar meer overtuigd.
Voeding Voeding Eet uw menopauzeklachten weg: welke voeding kiest u het best tijdens de overgang? De overgang is een goed moment om uw voedingsgewoontes onder de loep te nemen, zegt menopauzeconsulent Leen Steyaert.
Voeding Voeding WHO waarschuwt: we krijgen te weinig jodium binnen Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen.
Voeding Voeding Wat je nog niet wist over fabrieksvoeding: ‘Zelfs de verse kip in de winkel bevat toegevoegd zout’ ‘Vier industrieën doden minstens 7000 mensen per dag in Europa’. Dat is de niet mis te verstane boodschap van de WHO. Het gaat om de tabaks- en alcoholindustrie, de fossiele industrie en de voedingsindustrie. Over dat laatste schreef de Deense bioloog Nicklas Brendborg een onthutsend boek.
Voeding Voeding Nieuw recept voor chocolade: beter voor uw gezondheid én voor het milieu Zwitserse onderzoekers hebben een nieuw recept ontwikkeld voor chocolade. Ze gebruiken meer delen van de cacaovrucht en opmerkelijk minder suiker en vet. Dat is niet alleen voordelig voor onze gezondheid, maar ook duurzamer voor het milieu.
Politiek Politiek Gratis gezonde schoolmaaltijden? ‘Met een kanon op een mug schieten’ Vooruit maakt van gratis gezonde maaltijden op school een breekpunt om in de Vlaamse regering te stappen. De verkiezingen zijn blijkbaar in aantocht.
Voeding Voeding De ‘eiwitshift’: waarom een vleestaks voorlopig onverteerbaar is Terwijl de Vlaming slechts mondjesmaat meer plantaardig eet, blijkt vlees naast een cultureel gegeven ook verbonden met ideologie en politieke voorkeur.
Wetenschap Wetenschap Hoe gevaarlijk is vogelgriep voor de mens? ‘Besmette melkkoeien zijn nieuwe wending’ Een recent melkkoeienmysterie zorgt bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor ongerustheid over het vogelgriepvirus. Hoe lang blijft de mens nog buiten schot?
Gezondheid Gezondheid Obesitaschirurg Yves Van Nieuwenhove over de afslankrevolutie: ‘Je hebt nog altijd het recht om dik te zijn’ Laat uw WeightWatchers-punten voor wat ze zijn, de ultieme afslankpil zit eraan te komen. Welke ijzers heeft de farma-industrie in het vuur steken? En zijn we nog wel in staat om af te vallen zonder medicatie? 'Ons lichaamsvet heeft meer impact op ons dan we denken.’
Voeding Voeding De Pink Lady verovert de wereld: een appel met uitgekiende marketing Een Australische appel verovert de wereld. België wordt ingepakt vanuit Frankrijk. Het onderscheid tussen ‘bio’ en ‘ecologisch verantwoord geteeld’ vervaagt, als onderdeel van een uitgekiende marketingstrategie.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep ‘Mannelijke onvruchtbaarheid: breek het taboe rond “spermageddon”’ De wereldwijde vruchtbaarheid staat op een kritiek punt, vooral bij mannen. Ondanks goede zorg blijft mannelijke onvruchtbaarheid in België een taboe. Tijd om dat te doorbreken, schrijven François-Guillaume de Lichtervelde van de Vrijdaggroep en Willem Verpoest, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde.
Voeding Voeding Gezonde maag en darmen? 'Vergeet de Big Mac, volg het MAC-dieet’ De Week van de Diëtist staat dit jaar in het teken van maag- en darmgezondheid. Ook het belang van een gezond microbioom in de darmen wint aan belang. ‘Onze darmen zijn meer dan louter een afvalmachine die etensresten uitscheidt. Ze hebben zelf ook voedsel nodig. Zet elke dag MAC’s op het menu.’
Voeding Voeding Vaak gebruikte E-nummers onder vuur: ‘Ze beschadigen de darmflora’ Na de zoetstof aspartaam en het bewaarmiddel nitriet, wordt een nieuwe groep van veelgebruikte additieven in de voedingsindustrie in verband gebracht met een ‘verhoogd risico’ op kanker.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Terugbetaling obesitasmedicatie zonder terugbetaling dieetadvies zou onbegrijpelijk zijn' 'Ook volwassenen met obesitas zouden toegang moeten hebben tot multidisciplinaire zorg en daarin schiet ons land voorlopig nog steeds tekort', schrijven drie diëtisten.
Voeding Voeding Flessenwater, plastic drinkbus of gefilterd kraanwater: wat is de veiligste manier om water te drinken? Een opmerkelijke nieuwe studie toont dat mineraalwater uit plastic flessen 10 tot 100 keer meer microplastics bevat dan eerst gedacht. Dan maar overschakelen op een herbruikbare drinkbus? 'Dat maakt weinig verschil', zegt professor Jana Asselman.
Voeding Voeding Hoe gezond is met proteïnen verrijkte voeding? ‘Laat je niet misleiden’ Omdat proteïnen een gezond imago hebben, puilen de schappen van de supermarkt bij het begin van het nieuwe jaar uit met opvallend veel eiwitverrijkte voeding. ‘Afzetterij’, zeggen voedingsdeskundigen.
Voeding Voeding Waarom de Nutri-Score strenger wordt De nieuwe Nutri-Score wil u in 2024 nóg gezondere voedingskeuzes doen maken. Suiker, ongezonde vetten en zout worden voortaan nog meer afgestraft.
Voeding Voeding De kater is het zat: waarom uw lichaam steeds minder goed alcohol verdraagt Het feestseizoen is volop aan de gang. En misschien merkt u het ook: hoe ouder u wordt, hoe groter de effecten van een glaasje te veel.
Opinie | Eva Kestemont Opinie | Eva Kestemont 'Natuurlijk is een appelflap niet gezonder dan een brood: toch blijft debat over "ultrabewerkt" voedsel zinvol' Het begrip ‘ultrabewerkt voedsel’ is te ruim om werkbaar te zijn: die bekende kritiek lijkt bevestigd te worden door een onderzoek dat verscheen in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Toch is het concept nog niet klaar voor de ideeënvuilbak, vindt journalist Eva Kestemont .
Opinie | Paul Van Deun Opinie | Paul Van Deun 'Wat maakt alcohol zo sterk dat zelfs politici zich zo laten vangen?' Verslavingsexpert Paul Van Deun maakt zich druk dat rond het debacle van dronken politici het structurele probleem van alcohol in de samenleving niet wordt gezien.
Opinie | Eva Kestemont Opinie | Eva Kestemont 'Anders omgaan met ultrabewerkt voedsel, hoe gaan we dat doen?' Journaliste Eva Kestemont legt politici en de voedingsindustrie de ideeën en suggesties mee die kwamen bovendrijven tijdens de lancering van haar boek Verbeterd Recept . 'Er zijn tal van opties om anders om te gaan met ultrabewerkt voedsel.'
Voeding Voeding Gezonde voeding is niet altijd wat het lijkt: ‘Waarom moeten zelfs basisproducten E-nummers bevatten?'
Voeding Voeding Voedselallergie of -intolerantie? 'Mensen zijn soms helemaal het noorden kwijt' Het aantal voedselallergieën en -intoleranties neemt toe, maar de diagnostiek stuit op haar grenzen. Ook de kennis bij de patiënt is beperkt.
Voeding Voeding Missen we belangrijke voedingsstoffen door geen of minder vlees te eten? Hebt u een grotere kans op ijzertekort als u minder vlees eet? En hoe neemt u efficiënt voedingsstoffen op die in vlees zitten, zonder het te eten?
Opinie | Evelien Mertens Opinie | Evelien Mertens 'Plantaardige voeding is de weg vooruit in studentenrestaurants' Minder vlees eten is een van de meest impactvolle keuzes die we kunnen maken voor onze planeet, schrijft Evelien Mertens, onderzoeker voedings- en dieetkunde. Ze pleit voor meer vegetarisch aanbod in studentenrestaurants.
Voeding Voeding ‘Genoeg is genoeg’: wanneer doen voedingssupplementen meer kwaad dan goed? We hebben ze in de meeste gevallen helemaal niet nodig, en toch slikken Belgen massaal voedingssupplementen. Voor welke vitaminepillen moet u het meest uitkijken?
Voeding Voeding Hoe terecht is het gezonde imago van verspakketten uit de supermarkt? Verspakketten zijn aan een opmars bezig in supermarktland. Het aanbod breidt steeds verder uit met exotische recepten. Maar is zo’n zelfgemaakt gerecht uit een doosje wel zo gezond als het lijkt?
Voeding Voeding Voedselprijzen stijgen: ‘Aan de spotgoedkope overvloed komt een einde’ De toekomst is aan de hoogtechnologische landbouw die drones en satellieten inzet, zeggen voedingseconomen Erik Mathijs (KU Leuven) en Xavier Gellynck (UGent).
Voeding Voeding Opnieuw salmonella bij Ferrero: waarom is chocolade zo kwetsbaar? Salmonella wordt doorgaans geassocieerd met eieren en kip, maar ook in chocolade komt het vaker voor dan u denkt. Hoe komt dat?
Voeding Voeding Update Aspartaam 'mogelijk kankerverwekkend': moet je je zorgen maken als je geregeld light frisdranken drinkt? De WHO categoriseert aspartaam officieel als ‘mogelijk kankerverwekkend’. 4 vragen aan bio-ingenieur Eric De Maerteleire.
Maatschappij Maatschappij Stoverij uit Luik en mosselen uit Nederland: bestaat er zoiets als typisch Vlaamse kost? Vlaanderen pompt de komende jaren 38 miljoen euro in de Smaakhaven. Het project moet onze regio culinair op de kaart zetten, maar hoe Vlaams is de Vlaamse gastronomie? 'De Vlaamse keuken bestond tot voor kort niet', zegt voedingshistoricus Peter Scholliers.
Gezondheid Gezondheid Hoe schadelijk zijn de E-nummers in charcuterie? ‘Link met kanker steeds duidelijker’ Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain,… In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen.
Voeding Voeding Biologische landbouw moeilijk? 'Je moet een betere boer zijn, ja' Paul Holmbeck promoot wereldwijd de voordelen van biologische landbouw en reikt zowel bedrijven als politici de hand. ‘Het is een gemiste kans dat er in het stikstofakkoord met geen woord werd gerept over bio.’