Vergiftiging en genetische factoren veroorzaken nierkanker
Genetische aanleg en vergiftiging zijn de twee belangrijkste oorzaken bij nierkanker in Europa. Tot die conclusie kwamen Canadese onderzoekers.
Soms heb je Canadezen nodig om te weten wat er in Europa gebeurt : zo is het een groep Canadese onderzoekers die door uitgebreid onderzoek bij Europese patiënten met nierkanker hebben kunnen vaststellen dat genetische aanleg en vergiftiging de twee belangrijkste oorzaken zijn van nierkanker in Europa.
Dat er een genetische component zit bij het ontstaan van nierkanker, was gekend. De factor ‘vergiftiging’ ligt minder voor de hand al is ze wel heel duidelijk, opvallend én regiogebonden. Zo vonden de onderzoekers bij bijna acht op de tien Roemenen met nierkanker een genetische afwijking die veroorzaakt werd door aristolochiazuur. Dat zuur is sterk aanwezig in de pijpbloem (Aristolochia clematitis), een bloem die overvloedig aanwezig is in het stroomgebied van de Donau in Roemenië. Dat gebied is gekend voor vergiftiging met aristolochiazuur en het leidt tot wat men noemt de Balkan Endemische Nefropathie en tumoren van de urinewegen. Het zuur van die bloem zorgt ervoor dat gepaarde nucleotiden adenine en thymine in het DNA van plaats gaan verwisselen en zo afwijkingen tot gevolg hebben die kunnen leiden tot nierkanker.
Roken
Het is niet zo dat Roemenen die bloem ook eten, maar de pijpbloem groeit tussen het graan en op die manier zou het in het bakkersmeel terecht komen. In Europa is aristolochiazuur in voedingsmiddelen al ruim 20 jaar verboden, maar de controle gebeurt enkel bij gecommercialiseerde producten.
Deze vorm van nierkanker komt haast uitsluitend in die regio voor. Wat de rest van Europa betreft, zien de onderzoeker vooral mutaties in de P13K/mTOR signalering in de cel. Al mogen we niet vergeten dat ook andere factoren meespelen in de ontwikkeling van nierkanker. Denken we maar aan roken, hoge bloeddruk en obesitas.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier