Veilig invriezen en ontdooien

Diepvriezer © Istock

De diepvriezer is de ideale plek om verse voeding en restjes te bewaren. Toch moet je op een aantal dingen letten, want zelfs invriezen is in zekere zin een kunst.

Er gaat niets boven kraakverse voeding, horen we vaak. Toch is invriezen een goede manier om voedingsproducten lange tijd te bewaren zonder al te veel aan kwaliteit en voedingsstoffen in te boeten. Soms is diepgevroren voeding zelfs gezonder dan verse. Groenten uit de diepvriesafdeling bijvoorbeeld werden zowat onmiddellijk na de oogst ingevroren, via een industrieel snelvriesproces voor maximaal kwaliteitsbehoud. Groenten uit de versafdeling liggen soms al een tijdje in de winkel en verliezen elke dag wat voedingsstoffen. Voor het beste resultaat moeten invriezen en ontdooien wel correct gebeuren.

Snelheid

De belangrijkste factor bij het invriezen van voeding is snelheid. Bij het invriezen ontstaan in de voeding ijskristallen. Als het vriesproces snel gaat, ontstaan kleinere ijskristallen dan als het langzaam gaat. Hoe kleiner de ijskristallen, hoe minder schade aan de celwanden van het voedsel, en hoe beter smaak, textuur, voedingsstoffen en kleur behouden blijven tijdens de bewaring en bij het ontdooien.

– Het invriezen gebeurt het best zo snel mogelijk na de oogst, aankoop of bereiding.

– Laat de producten eerst goed afkoelen in de koelkast.

– Plaats gekoelde producten tegen de wand waarin de koelelementen zich bevinden of in het snelvriesvak (meestal bovenaan).

– Vermijd contact tussen de in te vriezen producten onderling en met al ingevroren producten. Zodra alles op temperatuur is, is het wel goed de producten dicht bij elkaar te stapelen.

– Vries niet te veel in één keer in: een goede richtlijn is maximaal 10 % van de totale opslagcapaciteit.

– Als meerdere producten ingevroren moeten worden, is het goed de diepvriezer 24 uur op voorhand al op de maximale vriesstand te zetten of de snelvriesknop in te drukken.

Verpakken

– Plastic zakjes en aluminium zijn de ideale verpakking.

– Maak kleine, platte pakketjes van maximaal 1 liter die zo weinig mogelijk lucht bevatten.

Hygiëne en veiligheid

– Voeding invriezen is geen effectieve manier om micro-organismen te doden. Hun groei wordt enkel verhinderd. Oog voor kwaliteit en hygiëne – voor, tijdens en na het invriezen – blijft belangrijk.

– Kort blancheren en even schrikken in koud water is een belangrijke voorbehandeling voor de meeste groenten, voor een beter behoud van kleur, voedingsstoffen en smaak.

Temperatuur

– De ideale bewaartemperatuur is -18°C.

– Temperatuurschommelingen tijdens de bewaring hebben negatieve gevolgen voor de smaak, kwaliteit en voedselveiligheid: wees ‘zuinig’ met het openen van de diepvriezer en zorg ervoor dat de koudeketen tijdens het transport van de winkel naar huis niet onderbroken wordt.

Bewaren

Gebruik etiketten met datum.

– Melk: 1 maand

– Brood: 3 maanden

– Bereidingen: 3 maanden

– Vette producten: 4 maanden

– Magere producten en groenten (geblancheerd): 9 maanden

Ontdooien

– In de koelkast is de veiligste manier

– In de microgolfoven gaat sneller, maar let op voor oververhitting.

– Bepaalde bereidingen en groenten kunnen rechtstreeks in een pannetje op een zacht vuur.

Niet geschikt

– Bruisende dranken

– Rauwe groenten

– Eieren

– Bepaalde melkproducten zoals roomkaas, room en yoghurt

– Producten die al eens ingevroren en ontdooid werden, tenzij ze intussen goed gekookt zijn. (Elisabeth Goffin)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content