Twijfels EU en Verenigd Koninkrijk over vrijgeven vaccinpatenten

Sportdranken zijn vaak dure producten, die soms buikkrampen tot gevolg kunnen hebben door het hoge suikergehalte. Magere melk zou een goed alternatief zijn en geen bijwerkingen hebben.

De EU, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben hun twijfels uitgesproken bij de Wereldhandelsorganisatie WTO over het opzijschuiven van patenten op COVID-19-vaccins. De leden van de WTO zijn bij de onderhandelingen maandag niet tot een akkoord gekomen.

Begin mei schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven. Ontwikkelingslanden betogen binnen de WTO al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen COVID-19. Ze hebben een aangepast voorstel ingediend dat momenteel de steun heeft van 63 leden. Een akkoord bij de WTO heeft instemming van alle 164 leden nodig.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de hele wereld snel in te enten. Daarmee zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk voor een lagere prijs.

De EU hield tot dusver de boot af, omdat volgens de lidstaten het opzijschuiven van de patenten niet zou helpen of zelfs averechts zou werken. De EU liet begin mei wel weten dat het onderwerp bespreekbaar is, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content