Studie ziet verband tussen kant-en-klaar maaltijden en kanker

© iStock

Overbewerkte voeding is mogelijk gelinkt aan kanker, zo blijkt uit een Franse studie bij 105.000 mensen.

Een donderdag in het vakblad British Medical Journal gepubliceerde Franse studie legt een verband tussen industrieel bereide schotels en een risico op kanker.

In het kader van de studie NutriNet-Santé vulden tussen 2009 en 2017 105.000 mensen met een leeftijd van gemiddeld 43 jaar een vragenlijst op het internet in. De onderzoekers interesseerden zich voor “ultra getransformeerd” voedsel dat volgens hen grotere hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, suikers en zouten bevat, naast minder vezels en vitaminen.

De conclusie was dat het risico op kanker bij het eten van “ultra getransformeerd” voedsel met 6 tot 18 procent stijgt en het risico op borstkanker met 2 tot 22 procent.

De British Medical Journal beklemtoont dat het nog maar een eerste observatie is en dat andere factoren een rol kunnen spelen zoals roken en minder fysieke activiteiten.

Wat is overbewerkte voeding?

Verpakt brood en sandwiches

Chips, koekjes en cakes

Chocoladerepen en snoep

Frisdranken

Gehaktballen, fish sticks en kippennuggets

Instant noodles en soepen

Diepvries en andere gekoelde kant-en-klaarmaaltijden

Partner Content