Studie: homeopathie werkt bij 0 van 68 onderzochte ziektes
Een nieuw onderzoek heeft homeopathie officieel tot ’therapeutisch dood spoor’ gebombardeerd.
Uit een grootschalig onderzoek van homeopathiestudies uit het verleden blijkt nog maar eens dat de controversiële behandeling vergelijkbaar is met een placebo. Professor Paul Glasziou, een expert in Evidence-Based Medicine (EBM) van de Australische Bond University voerde in opdracht van de Australische overheid het onderzoek uit naar de bewijzen van 176 homeopathiestudies om te achterhalen of de behandeling al dan niet werkt.
Het onderzoek focuste zicht op 68 verschillende gezondheidsaandoeningen en concludeerde dat er geen enkel overtuigend bewijs is dat homeopathie bij de mens voor de betreffende ziektes effectiever werkt dan een placebo.
Hompeopathie is een alternatieve behandeling gebaseerd op de idee van het verdunnen van een substantie in water. Aanhangers van de therapie geloven dat hoe meer een substantie op die manier verdund wordt, hoe groter haar kracht om de symptomen te behandelen. Veel homeopathische middelen zijn zelfs zodanig verdund in water dat er bijna niets meer van de originele substantie overblijft.
Ontgoocheld
In een blog voor het British Medical Journal schrijft professor Glasziou: ‘Wat mij geschokt heeft, is dat bepaalde organisaties homeopathie promoten voor besmettelijke ziektes zoals aids of malaria. Gezien de bestaande effectieve behandelingen, lijkt dit een zeer dubieuze activiteit en rechtvaardigt dit de uitspraak van het National Health and Medical Research Council dat “mensen die voor homeopathie kiezen mogelijk hun gezondheid op het spel zetten als ze traditionele behandelingen verwerpen of uitstellen”.
‘Ik kan begrijpen waarom Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ongelukkig was met de toestand van bepaalde medische praktijken in de 18e eeuw, zoals aderlaten en purgeren, en daarom een beter alternatief zocht. Maar ik vermoed dat hij evenzeer ontgoocheld zou zijn door het collectieve falen van de homeopathie om zijn innovatieve onderzoek verder te zetten en in plaats daarvan verder te gaan op een therapeutisch dood spoor.’(TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier