Studie: boerderijstof beschermt tegen astma en allergieën
Boerderijstof beschermt tegen astma en allergieën. Dat ontrafelde een onderzoeksteam onder leiding van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent. De resultaten worden gepubliceerd in het toonaangevend magazine Science.
De onderzoekers stelden muizen bloot aan extracten van boerderijstof uit Duitsland en Zwitserland. “Tests wezen uit dat die muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen”, zegt professor Bart Lambrecht (VIB/UGent/UZ Gent). Ook het werkingsmechanisme werd blootgelegd: boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt.
Eiwit A20
“Dit effect wordt veroorzaakt door het eiwit A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof”, verduidelijkt professor Hamida Hammad (VIB/UGent). “Als we het A20-eiwit in het slijmvlies van de longen inactiveren, blijkt het boerderijstof niet meer in staat om allergie en astma af te remmen.”
De bevindingen werden ook getest bij mensen. Mensen die last hebben van allergieën en astma bleken een tekort te vertonen aan het beschermende eiwit A20.
“We zouden voorspeld hebben dat boerderijstof het immuunsysteem verandert” aldus Lambrecht, “maar het werkt niet rechtstreeks in op het immuunsysteem. Het werkt in op cellen in de longen”. Die worden door het stof “murw en afgekoeld” waardoor ze de allogenen niet meer herkennen en dus geen allergieën meer ontwikkelen.
Boerderijcrèche
Het onderzoeksteam zoekt nu uit welke actieve stof in boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap.
In een gesprek met internetsite The Verge geeft Lambrecht wel aan dat die medicijnen wellicht alleen zullen werken voor kinderen van niet ouder dan 2 of 3. Mensen die al astma ontwikkeld hebben worden vaak zieker van middelen die preventief wel effect hebben.
In afwachting van een preventief medicijn vindt Lambrecht het “een goed idee” om kinderen met de boerderij in contact te brengen. “In Nederland en Duitsland zijn er vele boerderijen die ook als kinderdagverbijf functioneren. Dat lijkt een gekke gedachte, maar deze studie toont dat we er geen schrik voor moeten hebben”.
(Belga/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier