Streng diëten zorgt voor storm van hongerhormonen
Door streng te diëten ontketenen we een storm aan hongerhormonen die een jaar kan aanhouden. Dat kan verklaren waarom diëten zo moeilijk vol te houden is.
Strenge diëten zorgen voor een storm onder de hongerhormonen die een jaar later nog altijd niet helemaal is gaan liggen. Dat kan verklaren waarom het zo moeilijk is om een gewichtsverlies vol te houden.
Het is dus niet alleen een kwestie van doorzettingsvermogen, zo leert dit nieuwe onderzoek (The New England Journal of Medicine. 2011; 365: 1597-1604.).
Een groep Australische onderzoekers volgde 34 mensen met ernstig overgewicht gedurende een jaar. Tijdens de eerste 8 weken volgden de deelnemers een zeer streng dieet dat slecht 550 kcal per dag toeliet. Als gevolg daarvan vielen de deelnemers gemiddeld 13,5 kilogram af.
Hongerhormonen blijven
De deelnemers die 10% of meer van hun oorspronkelijk gewicht verloren hadden, werden vervolgens op een onderhouddieet geplaatst en nog een jaar lang gevolgd. Daarbij werden onder andere systematisch metingen uitgevoerd van 6 hormonen die een invloed uitoefenen op het hongergevoel en de gewichtscontrole, waaronder leptine, insuline, ghreline.
Bij elke meting moesten de deelnemers aangeven hoe hongerig ze zich voelden en hoe sterk hun drang naar voedsel was. Na een jaar bleken de concentraties van de hongerhormonen nog altijd sterk te verschillen van de oorspronkelijke waarden aan het begin van de studie.
Voordeel voor jagers en plukkers
De onderzoekers vermoeden dat deze gewijzigde concentraties een van de mechanismen vormen die bijdragen tot het opnieuw toenemen van het gewicht. Voor de ranke primitieve plukker-jagers was dit ongetwijfeld voordelig, de drang om in de omgeving op zoek te gaan naar voedsel.
Maar deze constante druk is een nadeel in onze moderne wereld waar energierijk voedsel constant binnen handbereik is en waar je steeds minder moet bewegen om aan dat voedsel te geraken.
Jan Etienne/Bodytalk
Over eten en diëten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier