Steeds meer kinderen zijn bijziend
Wereldwijd zijn er steeds meer kinderen bijziend. Volgens Duitse wetenschappers bestaat er een verband tussen hoe lang iemand op de schoolbanken zit en de sterkte van de lens.
Het aantal kinderen dat bijziend is (myopie) stijgt wereldwijd, blijkt uit een Duitse studie. Dat schrijft de Artsenkrant.
Wetenschappers van de universiteit van Mainz namen het schooltraject door van 4.658 Duitse vrijwilligers tussen 35 en 74 jaar oud. Daaruit bleek dat meer dan de helft (53 procent) een langdurige studie had gevolgd, 35 procent volgde een middellange opleiding en 23 procent had geen diploma. De onderzoekers concludeerden dat er een verband bestaat tussen de lengte van de opleiding en de graad van dioptrie (sterkte van de lens).
Tekort aan natuurlijk licht
Toch schrijven de onderzoekers, na onderzoek van 45 genetische markers, de ontwikkeling van bijziendheid niet alleen toe aan het scholingsniveau. De achteruitgang zou vooral te wijten zijn aan een tekort aan natuurlijk licht. Kinderen brengen teveel tijd door in donkere klassen met weinig of geen zonlicht wat nefast is voor de ogen. Gebrek aan zonlicht zorg voor een sterke groei van de ogen, waardoor ze te lang worden en het beeld niet meer op het netvlies wordt gevormd, maar daarvoor. Zo worden kinderen geleidelijk bijziend.
De onderzoekers raden jongeren en kinderen aan geregeld een luchtje te gaan scheppen.
Bron: Artsenkrant
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier