Slank met slow food: een gids voor de langzame eter
Een minder gejaagd leven heeft op veel vlakken een heilzaam effect, ook als het over je eetgewoonten gaat, zo blijkt uit een nieuwe studie. Hoe je eet, is even belangrijk als wat je eet.
We zijn allemaal schuldig: ’s morgen in de keuken snel wat muesli achterover slaan want we moeten de trein halen en ’s middags toch maar een broodje uit de kantine halen om achter de pc op te eten, anders halen we de deadline niet…
Leven en werk vragen veel van ons en maaltijden zijn dan wel levensnoodzakelijk, maar ook tijdrovend. Daarom proberen we zo efficiënt mogelijk met voeding om te gaan en werken we zonder er veel bij na te denken ons eten naar binnen.
Wordt het geen tijd om op de rem te gaan staan?
We zijn dan misschien wel gejaagder gaan leven, dat wil niet zeggen dat onze biologische systemen zich zo snel kunnen aanpassen aan die snelle levens.
Herkauwde kost
Uit een recente Japanse studie in het BMJ Open bij diabetici type 2 blijkt dat mensen die aan een normaal tempo eten 29 procent minder kans hebben om zwaarlijvig te worden dan mensen die hun maaltijden aan een sneltempo achterover kappen. Mensen die traag eten hebben zelfs 42 procent minder kans op een uitdijende taille. Naast een gezonder gewicht, zijn langzame eters daarnaast over het algemeen gezonder en hebben ze gezondere gewoontes dan hun sneller etende collega’s.
De bevindingen zijn niet geheel verrassend. Het is al eerder aangetoond dat snel eten een verstoorde glucosetolerantie en insulineresistentie tot gevolg kunnen hebben, die op hun beurt dan weer het metabolisme en de vetverbranding kunnen beïnvloeden. Daarnaast blijven snelle eters dooreten, ook al hebben ze al een voldoende hoeveelheid calorieën geconsumeerd. Trage eters hebben dan weer een meer verzadigd gevoel met minder.
Wanneer je te snel eet, krijgt het lichaam niet de kans om het signaal naar de hersenen te sturen dat het vol zit. Het duurt immers 15 tot 20 minuten voor receptoren in de maag reageren op de aanwezigheid van voedsel en voor de hormonen die een signaal naar de hersenen sturen dat verteerd voedsel de dunne darm heeft bereikt, zijn aangemaakt.
Niet alleen wat we eten, maar ook hoe we eten, bepaalt dus ons gewicht. Trager gaan eten, zonder daarom ons eetpatroon echt drastisch te moeten veranderen, kan al genoeg zijn om tegen de zomer een paar kilootjes kwijt te spelen. Bovendien zorgt langzaam eten ervoor dat we de smaken van ons voedsel meer gaan appreciëren.
De kunst van het langzame eten: 10 tips
– Wacht niet om te eten tot je uitgehongerd bent, want dan ga je vanzelf je eten naar binnen schrokken. Bouw bijvoorbeeld elke twee tot drie uur een eetmoment in. Zet een timer. Een maaltijd zou zo’n 20 minuten moeten duren. Zoveel tijd hebben je hersenen nodig om het signaal te krijgen dat het lichaam vol zit.
– Eet altijd al zittend.
– Eet bewust en luister naar je lichaam.
– Kijk geen televisie en scrol niet op je smartphone terwijl je eet want dan heb je geen aandacht voor wat er op je bord ligt. Kijk in de plaats daarvan naar je eten. Enkel al naar voeding kijken, helpt je om je verzadigd te voelen.
– Zelfs al ben je maar alleen, neem de moeite om de tafel te dekken. Zet mooie muziek op, steek een kaarsje aan, plaats een bloemetje op tafel. Zo wordt de eetervaring iets aangenamer, waardoor je er misschien langer van wilt genieten.
– Kook je eigen maaltijd. Als je voor jezelf gekookt hebt, zal je van elke hap willen genieten.
– Leg na een een hap je mes en vork even neer naast je bord. Of nog beter, eet met stokjes.
– Eet samen met andere mensen en probeer na elke hap te praten.
– Kauw je voedsel 10 tot 15 seconden. 15 seconden kauwen op aardappelpuree is echter nogal moeilijk. Opteer daarom voor vezelrijke voeding zoals groenten of voeding die wat minder makkelijk te eten is, zoals schaal- en schelpdieren.
– Vergeet niet te drinken. Neem kleine slokjes tussen de happen door. Dit vertraagt je eettempo en doet je sneller verzadigd voelen. Kies uiteraard voor water.
– Geniet. Sta af en toe even stil bij hoe lekker het eten is en bij de aanwezigheid van de anderen. Voeding is meer dan alleen maar nutriënten die ons lichaam de nodige brandstof moeten bieden.
Over eten en diëten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier