Slaaptekort leidt tot valse herinneringen
Slaaptekort leidt niet enkel tot een lange, vermoeiende dag nadien. Het wordt nu ook gelinkt aan het creëren van valse herinneringen. Of hoe slechts enkele uren slaap missen al voldoende is om feiten tot leven te dromen.
Iedereen blijft wel eens langer op, met het risico de volgende dag nogal vermoeid te zijn. Maar dat nemen we er dan gewoon even bij. Slaapuurtjes overslaan verslechtert cognitieve functies, vertraagt de reactiesnelheid en maakt het leerproces een pak moeilijker. Dat en een hele hoop andere negatieve bijwerkingen wisten we al. Maar niets wat koffie niet kan oplossen.
Moeilijk verwerken informatie
Of wel? Een studie gepubliceerd in Psychological Science linkt dat slaaptekort nu namelijk aan valse herinneringen. Bij het onderzoek werden 193 proefpersonen onderzocht. Wie slechts vijf of minder uren geslapen had in een nacht, zei heel wat vaker een nieuwsvideo gezien te hebben, terwijl dat helemaal niet het geval was.
Wie met amper vijf uur onvoldoende sliep, zou ook sneller ingaan op de valse suggesties van het onderzoeksteam. Zo verweefden ze die suggesties in 38 procent van hun antwoorden. De groep die ruim voldoende geslapen had, deed dat met 28 procent van de antwoorden. Volgens de auteurs bemoeilijkt het slaaptekort de verwerking van nieuwe informatie.
Foute veroordelingen VS
De onderzoekers besluiten dat hun bevindingen aantonen dat er geen totale slaapdeprivatie nodig is om valse herinneringen aan te maken. Slechts enkele uren slaap missen zou voldoende zijn om feiten tot leven te dromen.
Toch gaat het probleem verder dan het dagdromen met een realistisch kantje. Valse herinneringen bij ooggetuigen zouden volgens de auteurs van de studie leiden tot misidentificatie, de belangrijkste oorzaak voor foute veroordelingen in de Verenigde Staten, zo schrijft Time.com. Slaaptekort kan dus wel eens gevolgen hebben die verder reiken dan de eigen gezondheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier