SKEPP-prijs gaat naar Hilde Van Waelvelde
De Zesde Vijs van Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) gaat dit jaar naar pediatrisch kinesitherapeut Hilde Van Waelvelde (UGent).
De bedenkelijke eer van de Skeptische Put, een prijs voor iemand die zich ‘uitzonderlijk onkritisch’ heeft opgesteld en ‘de verspreiding van kennis in wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen’, wordt aan arts Servaas Bingé toegekend.
De Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen met een genuanceerde kritische kijk of door een grondig gedocumenteerd betoog. Hilde Van Waelvelde is zo iemand volgens SKEPP.
Van Waelvelde waarschuwde vorig jaar voor de wildgroei aan coaches, therapeuten en bedrijfjes die via pseudowetenschappelijke manieren claimen te helpen met de ontwikkeling van kinderen. Zo was er het voorbeeld van Bodymap, een bedrijf dat bewegingsmethodes voor peuters en kleuters ontwikkelde, maar waarvan de wetenschappelijke claims bleken te zijn ondersteund door fictieve referenties, gegenereerd door artificiële intelligentie.
(lees verder onder de preview)
‘Het lukte onze scholen, leerkrachten, beroepsvereniging voor kinesisten, openbare omroep en overheden niet om deze pseudowetenschap en zelfs het bedrog op eigen houtje te doorprikken’, stelt SKEPP. ‘In een wereld waarin dat niet lukt, is het des te belangrijker dat academici hun stem laten horen wanneer er in hun domein wantoestanden optreden. Hilde Van Waelvelde deed dat.’
‘Onzin in combinatie met correcte info’
Servaas Bingé daarentegen wordt door SKEPP omschreven als ‘een arts die jammerlijk afdwaalde van het rechte pad van de evidence-based geneeskunde’. ‘Wat deze vlotte kerel een terechte laureaat maakt, is dat hij naast een hoop onzin ook heel wat correcte informatie verstrekt. Bingé gebruikt zijn geloofwaardigheid, wetenschappelijk en maatschappelijk mandaat als arts om pseudowetenschappelijke ideeën te verspreiden en te promoten, niet zelden met een commercieel oogmerk’, zegt de organisatie. ‘Dat vinden wij een gevaarlijke combinatie, en daarom verdient Servaas Bingé dit jaar de Skeptische Put.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier