Primeur: man krijgt hart van varken ingeplant
Amerikaanse chirurgen zijn erin geslaagd om een hart van een genetisch gemanipuleerd varken in te planten bij een mens. Het gaat om een wereldprimeur, meldt de universiteit van Maryland maandag.
De operatie vond vrijdag plaats. Voor de eerste keer werd aangetoond dat een hart van een varken kan blijven werken in het lichaam van een mens zonder meteen afgestoten te worden, klinkt het in de mededeling. De procedure geeft hoop aan honderdduizenden patiënten met slecht functionerende organen.
Volgens de krant The New York Times is het hart ingeplant bij een 57-jarige man met een levensbedreigende hartaandoening. De operatie duurde acht uur en de man stelde het maandag goed, aldus de artsen. De man riskeerde de operatie, omdat hij sowieso was gestorven zonder nieuw hart.
‘Het creëert een hartslag, het creëert druk, het is een hart’, aldus het hoofd van het harttransplantatieprogramma Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde. ‘Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn erg blij, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan.’
In de Verenigde Staten is er, net als in andere landen, een acuut tekort aan organen om te transplanteren en elke dag sterven enkele tientallen mensen die op de wachtlijst staan. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger.
Wetenschappers hebben dan ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van varkens van wie de organen niet worden afgestoten door het menselijk lichaam. Het onderzoek werd in de afgelopen tien jaar versneld door nieuwe technologieën rond het bewerken en klonen en genen. Enkele maanden geleden slaagden chirurgen in New York er ook al in om een nier van een genetisch gemanipuleerd varken vast te hechten in het lichaam van een hersendode persoon.