Overheid lanceert campagne met nieuw RSV-medicijn voor baby’s

Jaarlijks moeten in ons land meer dan 3000 kinderen worden gehospitaliseerd voor RSV. © Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Er komen steeds meer behandelingen om te voorkomen dat baby’s en ouderen de gevolgen ondervinden van een infectie met RSV, het virus dat de overgrote meerderheid van de gevallen van bronchiolitis veroorzaakt.

De overheid rolt een nieuw preventief medicijn uit voor RSV, of ‘respiratoir syncytieel virus’. Het middel, Beyfortus, wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad voor baby’s jonger dan 1 jaar en voor kinderen tussen 1 en 2 jaar met een hoger risico op ernstige infecties. Het gaat om een relatief nieuw middel met synthetische antilichamen tegen RSV dat enkel wordt terugbetaald voor baby’s van zes maanden. De rest betaalt 770 euro. Het medicijn, dat niet verplicht is, vermindert het risico op ziekenhuisopname met 80 procent. De baby is beschermd gedurende een periode van zes maanden.

Symptomen

RSV treft vooral kleine kindjes en is meestal ongevaarlijk. Wanneer de infectie echter uitbreidt naar de onderste luchtwegen spreken we van bronchiolitis, bij uitbreiding naar de longen gaat het om een longontsteking, waarvoor ziekenhuisopname vereist is. Vooral kinderen onder de zes maanden zijn kwetsbaar en moeten vaker zuurstofbehandelingen krijgen. Jaarlijks moeten meer dan 3.000 kinderen worden gehospitaliseerd voor RSV. Een medicijn om de ziekte te genezen bestaat niet.

De meeste kinderen maken een eerste episode van RSV-infectie door tijdens het eerste levensjaar. Bijna alle kinderen hebben de ziekte al gekregen voor ze twee jaar zijn. De symptomen doen aanvankelijk denken aan een verkoudheid: lichte koorts. verstopte neus of loopneus en droge hoest. Herinfecties, die doorgaans minder ernstig zijn, zijn op latere leeftijd mogelijk.

Een RSV-besmetting is voor de ouders erg beangstigend. Het kind raakt. in ademnood en panikeert. Het is dan ook belangrijk dat ouders met hun kind naar het ziekenhuis gaan als ze een infectie vermoeden.

Het RSV-seizoen loopt van begin oktober en eind maart, met piekmomenten in de winter, rond half december. Daarom lanceert de overheid nu een campagne om baby’s preventief deze synthetische antilichamen toe te dienen, om zo het komende winterseizoen het zorgsysteem te ontlasten.

Een andere optie om baby’s tegen RSV te beschermen, is een de preventieve behandeling, Abrysvo, voor zwangere vrouwen dat ook het pasgeboren kind 5 à 6 maanden beschermt. Dat vaccin wordt niet terugbetaald en kost 185 euro.

Ook voor ouderen

Ook volwassenen, vooral kwetsbare ouderen, kunnen flink last hebben van RSV. Voor de meest kwetsbaren zijn er preventieve RSV-medicijnen, zoals Abrysvo dat ook aan zwangere vrouwen wordt gegeven. Sinds vorig jaar is het vaccin Arexvy, ontwikkeld door GSK, op de markt. En onlangs keurde het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) het vaccin mRESVIA van Moderna goed voor mensen ouder dan 60 jaar. Dat is het eerste eerste mRNA-vaccin na het coronavaccin.

Omdat de vaccins nog zo nieuw zijn, is er weinig bekend over de werkzaamheid en de duurzaamheid ervan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content