Onbehandelde depressie kost wereld jaarlijks 1.000 miljard dollar
Gebrekkige behandeling van depressie kost de wereldwijde economie jaarlijks zo’n 1.000 miljard dollar, blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Elke dollar die geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de behandeling van depressie en angststoornissen, leidt naar schatting tot een opbrengst van 4 dollar als het gaat om betere gezondheid en capaciteit om te werken. De onderzoekers pleiten voor hogere investeringen in geestelijke gezondheidszorg in zowel arme als rijke landen.
Investering ruimschoots terugverdiend
“We weten dat de behandeling van depressie en angst zin heeft als het gaat om gezondheid en welzijn. Deze nieuwe studie bevestigt dat het ook in economische opzicht zinnig is”, zei Margaret Chan, directeur van de WHO, bij de presentatie van de uitkomsten.
De studie heeft de behandelingskosten en gezondheidswinst berekend voor 36 landen met een laag, middelhoog en hoog inkomen, voor de periode 2016 tot 2030. Het verbeteren van psychosociale hulp en medicatie kost naar schatting 147 miljard dollar. Die investering wordt echter ruimschoots terugverdiend, zeggen de onderzoekers. Als de arbeidsparticipatie en productiviteit met 5 procent verbeteren, levert dat 399 miljard dollar op. De verbeterde gezondheid levert nog eens 310 miljard op.
Verloren productiviteit
Momenteel schiet de geestelijke gezondheidszorg tekort, zegt de WHO. Overheden geven er gemiddeld 1 tot 3 procent van hun gezondheidsbudget aan uit. In arme landen is dat minder dan 1 procent, in rijke landen kan het oplopen tot 5 procent.
“Ondanks het feit dat honderden miljoenen mensen in de wereld kampen met mentale ziekten, staat de geestelijke gezondheidszorg nog steeds in de schaduw”, zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank. “Het gaat hier niet alleen om een gezondheidskwestie, het is een ontwikkelingskwestie. We moeten hier iets aan doen, omdat de wereldeconomie zich deze verloren productiviteit niet kan veroorloven.”
Noodsituaties
Wereldwijd neemt het aantal mensen met psychiatrische problemen toe. Tussen 1990 en 2013 groeide het aantal mensen dat kampt met depressie en/of angststoornissen van 416 miljoen tot 615 miljoen. Bijna 10 procent van de wereldbevolking heeft ermee te maken.
Mentale klachten zijn goed voor 30 procent van de niet fatale ziektelast. Humanitaire noodsituaties en oorlog verergeren de problemen. Tijdens noodsituaties kampt één op de vijf mensen met depressie of angst, zegt de WHO.
De studie werd gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry. (IPS)
Dossier: depressie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier