‘Niet toevallig dat VN net nu glyfosaat veilig verklaart in rapport’

Bart Staes © Belga

Bart Staes (Groen) vindt het niet toevallig dat de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) net nu een rapport lanceren waarin staat dat glyfosaat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is.

Dat de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een nieuw rapport opdraven waarin besloten wordt dat glysofaat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is, een of twee dagen voordat een beslissing valt, is niet toevallig. Dat zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen). De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) vraagt de welles-nietesspelletjes te stoppen.

In tegenstelling tot een eerder rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IAR), een adviesorgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), komt een expertenpanel van de landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de WHO nu tot de conclusie dat het “weinig waarschijnlijk” is dat glyfosaat kankerverwekkend is. Voordien concludeerde EFSA al dat het “onwaarschijnlijk” is dat glyfosaat kankerverwekkende effecten heeft.

Nauwe banden

De VELT betreurt de verwarring en vraagt de welles-nietesdiscussie te stoppen. “Als de wetenschap niet in staat is om tot een duidelijke conclusie te komen, is het sowieso beter met pesticiden te stoppen, want glyfosaat is eigenlijk niet nodig”, klinkt het.

Voor Bart Staes is de timing van het rapport niet toevallig. “Voor sommigen komt dit goed uit”, zegt hij. “Plots komt uit het niets dat het allemaal niet zo erg is. Dat is niet ernstig. Vooral als je weet dat er in de FAO en WHO toch een aantal mensen zitten die nauwe banden hebben met de industrie.”

Voorwaarden

In dat verband publiceert Corporate Europe Observatory maandag een artikel waarin de dubbele rol beschreven wordt van een toxicoloog aan het Imperial College (Verenigd Koninkrijk), die zowel als expert bij internationale instellingen werkt als voor de industrie. De Europese Groenen vragen overigens om een onafhankelijk advies en wijzen er ook op dat ze van EFSA nog steeds niet alle studies kregen waarop die haar advies steunt.

Staes wijst ook op een resolutie waarin gevraagd wordt om glyfosaat slechts zeven jaar te erkennen en ook een aantal voorwaarden op te leggen, zoals een verbod op het gebruik in de privé, in openbare ruimtes of niet voor de oogst. “De commissie houdt daar geen rekening mee en vraagt om een verlening van negen jaar” klinkt het. Een expertencomité met vertegenwoordigers uit alle lidstaten spreekt zich woensdag of donderdag over de verlenging uit. (Belga/AVE)

Lees ook: Waarom u wél zou moeten weten wat glyfosaat is

Partner Content