Mysterie van de dag: waarom moet u plots plassen bij koude?

© Istock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom moet u plots plassen bij koude?

De plasdrang die u voelt wanneer u op een koude vloer stapt, is geen Pavlov-reactie. Ionenkanalen in de celwand zijn verantwoordelijk voor de plasreflex die ontstaat als we plots geconfronteerd worden met koudeprikkels. Dat hebben onderzoekers van de Laboratoria voor Ionenkanaalonderzoek en Experimentele Urologie van de KU Leuven onder leiding van Thomas Voets ontdekt.

De vondst opent volgens de onderzoekers perspectieven voor de behandeling van mensen die last hebben van een overgevoelige blaas of incontinentie.

Geluid van stromend water

Tot nog toe werd gedacht dat het samentrekken van de blaas bij blootstelling aan koude prikkels een soort Pavlov-reactie was. Omdat naar het toilet gaan steeds gekoppeld is aan een koude prikkel en het geluid van stromend water, zouden dergelijke prikkels via klassieke conditionering een onbewuste blaascontractie kunnen uitlokken. De onderzoekers konden die hypothese echter ontkrachten met experimenten op proefdieren onder narcose.

Vervolgens kon de rol worden aangetoond van bepaalde ionenkanalen. Dat zijn zeer kleine sluisjes in de celwand waarlangs geladen deeltjes de cel kunnen in- of uitstromen, wat aanleiding geeft tot elektrische signalen die een belangrijke vorm van informatie-uitwisseling zijn in ons lichaam.

Plasreflex

De onderzoekers toonden aan dat een specifiek TRP kanaal – TRP kanalen fungeren als moleculaire thermometers – met name TRPM8 verantwoordelijk is voor de plasreflex. Uitschakeling van dat kanaal kon de koude-geïnduceerde plasreflex een halt toeroepen.

Uit verder onderzoek moet blijken of de stoffen die de werking van TRPM8 afremmen, ook kunnen worden ingezet bij mensen met blaaslijden. (Belga/AVE)

Partner Content