Mysterie van de dag: waarom kan iemand verslaafd raken aan frisdrank?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom kan iemand verslaafd raken aan frisdrank?
Lees ook: 10 redenen om frisdranken op te geven
Waarom snak je na het drinken van een cola naar nog een cola? Dat heeft te maken met het soort suiker dat in deze drankjes zit. Recent onderzoek wees uit dat mensen meer zin hadden in suikerrijke drankjes en voeding als ze een drankje met fructose hadden gedronken dan wanneer ze iets met glucose naar binnen goten. En laat het nu net fructose zijn dat (in hoge mate) in frisdranken zit.
Verzadiging
In de studie van de University of Southern California, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, kregen 24 mensen de ene dag een drankje gezoet met 75 gram fructose en de andere dag eentje met dezelfde hoeveelheid glucose. Vervolgens kregen de deelnemers foto’s te zien van voedsel met veel calorieën zoals snoep, koekjes, pizza en hamburgers en moesten ze aangeven hoeveel zin ze hadden in die etenswaren.
Na de inname van de fructose bleken de deelnemers meer honger te hebben en meer zin in de afgebeelde producten dan wanneer ze glucose hadden ingenomen. Het verschil tussen het effect dat glucose en fructose hebben op het hongergevoel en de zin in calorierijke voeding heeft te maken met de verschillende manieren waarop de suikers reageren met de hormonen die het gevoel van verzadiging controleren, zeggen de onderzoekers.
In tegenstelling tot glucose stimuleert fructose hormonen zoals insuline niet. Insuline stuurt verzadigingssignalen door naar het brein. Dus na de consumptie van fructose krijgt het brein niet de signalen de het gevoel ban verzadiging opwekken. De hoeveelheid insuline in het bloed was ook duidelijk lager bij de mensen die fructose innamen dan wanneer ze glucose consumeerden.
Lever
Fructose en glucose hebben hetzelfde aantal calorieën, maar glucose wordt omgezet in energie voor het lichaam waaronder de hersenen en is de belangrijkste suiker in het bloed. Fructose daarentegen wordt in de lever verwerkt en slechts weinig daarvan circuleert in het bloed.
Dat is ook de reden waarom frisdranken op termijn tot leververvetting leiden en dus ook leverziektes.
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier