Mysterie van de dag: waarom bestaat er nog steeds geen mannenpil?

Is een man die de pil neemt wel betrouwbaar? © iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom bestaat er nog steeds geen mannenpil?

Er wordt al jaren druk gesleuteld aan een anticonceptiepil voor mannen, met de nobele bedoeling vrouwen te vrijwaren van een permanente hormonenbehandeling om niet ongewenst zwanger te raken.

De ontwikkeling van die pil zit momenteel in de fase van de klinische tests, maar echt snel gaat het niet vooruit. Jarenlang weigerden mannen immers zelf actief deel te nemen aan de gezinsplanning, al lijkt dat stilaan te veranderen. Maar vooral: er bestaat al een efficiënt, gemakkelijk en betrouwbaar anticonceptiemiddel voor vrouwen, dus zijn farmaceutische bedrijven niet snel geneigd om miljoenen te investeren in de ontwikkeling, het testen en de marketing van een mannenpil.

1.000 spermacellen per seconde

Maar er is meer: wetenschappelijk is de productie van een mannenpil heel wat ingewikkelder dan een vrouwenpil. Mannen produceren vanaf hun puberteit tot aan de dood sperma aan een snelheid van 1.000 cellen per seconde, terwijl vrouwen één eitje per maand aanmaken. Het onderdrukken van de ovulatie is dus makkelijker dan de spermaproductie stil te leggen. Bovendien zijn vrouwen bepaalde periodes in hun leven onvruchtbaar, namelijk wanneer ze zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap onderdrukt de hoeveelheid progesteron de ovulatie om zo een concurrerende zwangerschap te vermijden. De vrouwenpil imiteert een zwangerschap door progesteron toe te dienen. Mannen hebben een dergelijke periode van tijdelijke onvruchtbaarheid niet.

Is een man die de pil neemt wel betrouwbaar?

Ondanks het feit dat de mannenpil er nog niet is, wordt er al wel over haar consequenties nagedacht. De Journal of Family Planning and Reproductive Health Care stond daarbij stil bij een prangende vraag: is een man die zegt dat hij aan de pil is, te vertrouwen? Het antwoord viel mooi uiteen in twee groepen: mannen waren ervan overtuigd dat zij de pil plichtsgetrouw zouden nemen, vrouwen zouden hun risico op een ongewenste zwangerschap niet willen laten afhangen van het woord van een man. Dat kan bezwaarlijk verrassend genoemd worden. Vrouwen hebben veel meer te verliezen bij een ongewenste zwangerschap dan mannen. Zowel mannen als vrouwen vonden echter wel dat de pil voor mannen een goed idee was.

‘Mannen kunnen routine niet aan’

De voornaamste reden voor de twijfel inzake de betrouwbaarheid van de man, was niet de platte leugen om geen partijtje seks te missen, wel vergetelheid. De pil zou dagelijks moeten worden ingenomen, en vrouwen zijn er niet van overtuigd dat mannen die routine aankunnen. Farmaceutische bedrijven zijn overigens al op zoek naar mogelijkheden om de pil op de markt te brengen in de vorm van een implantaat dat jaren meegaat.

Lees ook: op een rijtje: de voor- en nadelen van de pil

Partner Content