‘Multivitaminesupplementen voor kinderen zijn duur en onnodig’

Stockbeeld: vitaminesupplement © /

Voor kinderen tot zes jaar wordt een dagelijkse dosis vitamine D aanbevolen, maar zowel bij apotheken als supermarkten gaan ook multivitamineproducten voor kinderen vlot over de toonbank. Volgens een analyse van Test Aankoop zijn die echter gemiddeld vier keer zo duur.

Een onderzoek naar 34 vitamine D-supplementen leerde de consumentenorganisatie ook dat 11 daarvan te hoog gedoseerd zijn, met concrete risico’s tot gevolg voor de gezondheid van kinderen, zoals bijvoorbeeld een groeistoornis of neurologische aandoeningen.

Vitamine D stelt kinderen in staat om sterke botten en tanden te ontwikkelen. Sommige voedingsmiddelen bevat uiteraard deze vitmine, maar de hoeveelheid is te gering waardoor supplementen zich opdringen. Voor andere vitaminen en mineralen volstaat een evenwichtige voeding.

‘Alleen in geval van een bewezen tekort, maar altijd op medisch advies, kan een aanvulling interessant zijn’, klinkt het in het persbericht van Test Aankoop. ‘Voedingssupplementen kunnen bijvoorbeeld worden aanbevolen voor vegetarische en veganistische kinderen. De prijs van deze supplementen ligt tot wel vier keer hoger dan die van gewone vitamine D-supplementen: gemiddeld iets meer dan 11 euro/maand in plaats van 2,5 euro/maand.’

Partner Content