Miljard mensen met obesitas: aantal verdubbeld

© Getty
IPS

Een nieuwe studie in The Lancet waarschuwt: in 2022 waren er wereldwijd een miljard mensen die te kampen hadden met obesitas. Dat is een verdubbeling sinds 1990, en zelfs een verviervoudiging bij kinderen en tieners.

Naar aanleiding van de studie waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 43 procent van alle volwassenen te veel weegt. Ook de toename van zwaarlijvigheid bij kinderen vergt onze dringende aandacht, stelt de organisatie.

Hoofdonderzoeker Majid Ezzati van het Imperial College London noemt het ‘erg zorgwekkend dat de obesitaspandemie die we in 1990 bij volwassenen zagen, zich nu ook weerspiegelt bij kinderen en tieners’.

We spreken van obesitas bij een BMI (Body Mass Index) van 30 of meer. De BMI drukt de verhouding uit tussen je gewicht en je lengte.

Wereldwijd meer zwaarlijvigheid

Uit het rapport blijkt dat obesitas het vaakst voorkomt bij de inwoners van eilanden zoals Polynesië, Micronesië en de Cookeilanden. Meer dan zes op de tien volwassenen en drie op de tien kinderen en tieners zijn er zwaarlijvig.

In de Verenigde Staten is bijna 44 procent van de volwassen vrouwen en 41 procent van de mannen zwaarlijvig, meer dan een verdubbeling sinds 1990. Ook het aantal obese kinderen en tieners is er bijna verdubbeld, tot 20 procent.

In landen als China en India liggen de cijfers nog altijd een pak lager, al zijn ze ook daar gestegen. In China kampen nu vier keer meer vrouwen met obesitas dan drie decennia geleden, en elf keer meer mannen.

Interventies

‘Deze nieuwe studie benadrukt het belang van het voorkomen en beheersen van obesitas van jongs af aan door middel van voeding, lichaamsbeweging en adequate zorg’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, in een reactie op de studie.

‘Om obesitas wereldwijd terug te dringen, moeten regeringen en gemeenschappen aan de slag, ondersteund door wetenschappelijk onderbouwd beleid. Maar ook de medewerking van de private sector is absoluut vereist. Die moeten verantwoordelijkheid opnemen voor de gezondheidseffecten van hun producten.’

Kerninterventies die de WHO voorschrijft in de strijd tegen wereldwijde obesitas zijn onder meer: bevordering van borstvoeding, strengere regelgeving inzake schadelijke reclame voor voedsel en dranken voor kinderen; gezonde voeding op school, prijzen die gezond eten bevorderen en betere voorlichtings- en bewustmakingscampagnes voor gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content