Met deze leef- en eetregels ga je zuurbranden tegen

© GETTY

Zure oprispingen zijn vervelend, hinderlijk en pijnlijk. Gelukkig kun je klachten verlichten door een aantal leef- en eetregels in acht te nemen.

Zuurbranden, wat is dat?

Zuurbranden, ook wel reflux genoemd, wordt veroorzaakt door het terugvloeien van zure maaginhoud tot in de slokdarm. Dat geeft een onaangenaam, branderig en zelfs pijnlijk gevoel achter het borstbeen, soms gepaard gaande met zure oprispingen. Normaal gezien sluit de maagklep de maag af van de slokdarm. In het geval van reflux werkt die klep niet goed, waardoor het maagzuur kan omhoogkomen, tot in de slokdarm. Anders dan de maag heeft de wand van de slokdarm geen beschermlaag tegen dat zure goedje, vandaar het brandende gevoel.

De oorzaak moet meestal gezocht worden in een verhoogde druk op de maag door bijvoorbeeld overgewicht, zwangerschap, verstopping of gewoon een zware maaltijd. Ook de leeftijd speelt een rol: de maagklep kan verslappen en minder goed gaan functioneren naarmate je ouder wordt.

Welke voedingsmiddelen mijd je beter?

Van een aantal voedingsmiddelen is bekend dat ze zuurbranden kunnen bevorderen. Een greep uit het lijstje: pikant en sterk gekruid voedsel, vettig eten, chocolade, pepermunt, kauwgom, sommige groenten (zoals ui, kool, paprika en tomaat) en citrusvruchten. Bij dranken zijn dit vooral de boosdoeners: koffie, alcohol (vooral witte wijn), vruchtensappen en koolzuurhoudende frisdranken.

Betekent dit dat je bovenstaande voedingsmiddelen en dranken het best helemaal van je menu schrapt? Zeker niet. Het is duidelijk dat wat bij de één zuurbranden geeft, bij een ander totaal geen problemen veroorzaakt. Algemene voedingsrichtlijnen kunnen dus niet gegeven worden. Artsen raden aan om voor jezelf na te gaan in welke omstandigheden en na welke maaltijden je klachten verergeren. Zo kun je alleen die activiteiten en voedingsstoffen vermijden die je reflux bevorderen.

Wat als je er vooral ’s nachts last van hebt?

  • Eet 2 à 3 uur voor je gaat slapen niet meer. Ga in geen geval met een volle maag slapen.
  • Verhoog het hoofdeinde van je bed met 10 à 15 centimeter. Nee, een extra hoofdkussen is geen oplossing, net zomin als je lattenbodem hoger instellen. Dat verhoogt juist de druk op de buik door de knik in de romp. Het is beter om blokken onder de poten aan het hoofduiteinde van je bed te plaatsen. Of haal speciale bedklossen in de thuiszorgwinkel.

Wat als je regelmatig kampt met reflux?

Als de klachten vaker optreden, is dat niet alleen hinderlijk, maar ook schadelijk. Frequente reflux kan slokdarmontsteking doen ontstaan, die een verhoogd risico geeft op afwijkingen van de slokdarm of, in zeldzame gevallen, op slokdarmkanker. Maak dus een afspraak bij je huisarts.

Wat als je af en toe last hebt van brandend maagzuur?

Iedereen heeft weleens te maken met zuurbranden. Prettig is dat niet, maar het is evenmin iets om je zorgen over te maken. Bij een lichte reflux helpt het om een aantal eet- en leefregels in acht te nemen, om zo je klachten te verminderen.

  • Vermijd zware, vette maaltijden. Zware maaltijden verhogen de druk in de maag, en vet eten blijft veel langer in de maag zitten. Neem liever meerdere kleinere porties, verspreid over de dag.
  • Eet niet te snel. Probeer goed te kauwen en niet te veel lucht te happen.
  • Ga na het eten niet meteen liggen. Even rusten of een dutje doen na de maaltijd? Geen goed idee. In een liggende houding kan de zure maaginhoud makkelijker terugstromen naar de slokdarm.
  • Voorkom verstopping, om de druk in de buikholte te verminderen. Je kunt verstopping voorkomen door gezond en vezelrijk te eten, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.
  • Buk niet voorover, maar probeer met rechte rug door je knieën te zakken.
  • Draag geen knellende kleding ter hoogte van je maag.
  • Last but not least: streef naar een gezond gewicht. Bij mensen met overgewicht is de druk in de buik groter dan normaal. Een gewichtsverlies van enkele kilo’s kan er al toe leiden dat je grotendeels van je refluxklachten verlost raakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content