Meer dan 800.000 mensen lijden aan COPD: 9 op 10 patiënten zijn (ex-)rokers

© belga

Ons land scoort slecht in de aanpak en preventie van rokerslong.

Ons land staat op de 31e plaats in de COPD- index, een rangschikking opgesteld door het Copenhagen Institute for Future Studies die kijkt naar onder meer de aanpak en preventie van rokerslong in 34 landen. De Belgian Lung Foundation vraagt donderdag naar aanleiding van het onderzoek meer aandacht voor onder andere vroegtijdige opsporing in ons land.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) wordt veroorzaakt door een ontsteking van de luchtwegen. Die leidt tot obstructie van die luchtwegen en longbeschadiging, die ervoor zorgen dat het met de tijd alsmaar moeilijker wordt om vrij te ademen.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Ongeveer negen op de tien COPD-patiënten zijn (ex-)rokers. 

In België lijden meer dan 800.000 mensen aan COPD, waarvan de helft zich niet bewust is van hun aandoening, zegt de Belgian Lung Foundation. COPD is bovendien verantwoordelijk voor 5 procent van de overlijdens en is de derde belangrijkste doodsoorzaak in ons land, na hart- en vaatziekten en kanker. 

Ons land doet het niet goed in de COPD-Index ontwikkeld door de Kopenhaagse onafhankelijke denktank. Uit die rangschikking van 34 landen blijkt dat België opvallend slechter scoort voor de preventie en aanpak van de ziekte dan onze buurlanden en pas op de 31e plaats staat.

In de algemene ranglijst staan Australie, het Verenigd Koninkrijk en Finland bovenaan. Van de Europese landen scoort alleen Litouwen slechter dan België. China en India bungelen helemaal achteraan.

Waarom scoort België slecht?

Dat ons land slecht scoort ligt volgens het instituut onder meer aan de laattijdige diagnoses van COPD-patiënten in ons land. Maar er is ook de gebrekkige samenwerking tussen zorgverleners tijdens het behandeltraject, een algemeen gebrek aan bewustzijn over COPD en onvoldoende epidemiologische gegevens. 

Naar aanleiding van de slechte score vraagt de Belgian Lung Foundation in een persbericht om actie te ondernemen. Dat is volgens professor Didier Cataldo van de federatie nodig op vier cruciale punten. Zo moet de bewustwording vergroot worden en moet de opsporing beter door een brede uitrol van spirometrietests.

Met een spirometer worden de longfuncties van mensen gemeten. Zo kunnen longziektes, zoals astma of chronische bronchitis, worden opgespoord door de huisarts. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor preventie en moeten de behandeltrajecten geoptimaliseerd worden.

Partner Content