Marleen Finoulst: “Van één biefstuk per week krijg je geen kanker”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde vandaag een rapport waaruit blijkt dat rood vlees kankerverwekkend is. Marleen Finoulst, hoofdredactrice van Bodytalk, beantwoordt drie vragen over de risico’s die verbonden zijn aan het eten van rood vlees.
Wat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie precies beslist?
Marleen Finoulst: “Onderzoekers weten al langer dan vandaag dat het eten van rood vlees een hoger risico op kanker veroorzaakt. Nu wordt het product effectief opgenomen in de lijst van ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkende producten. Verwerkt rood vlees zoals hamburgers, hotdogs en worsten komen zelfs op de lijst van ‘zeker’ kankerverwekkend te staan, waar onder meer ook alcohol en tabak op prijken. Dat wil niet zeggen dat alle producten in die categorie even kankerverwekkend zijn. Als je dagelijks rood vlees eet dan heb je bijvoorbeeld twintig procent meer kans op darmkanker. Een verstokte roker daarentegen heeft negenhonderd procent meer kans op kanker. Het feit dat ze in dezelfde categorie zijn geplaatst wil gewoon zeggen dat ze absoluut zeker een verhoogd risico op kanker veroorzaken.”
Moet de consument zich nu zorgen maken over zijn gezondheid?
Finoulst: “Veel Belgen kampen al met een te hoge cholesterol, voornamelijk door het eten van rood vlees. Dat zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daar komt nu ook nog de mogelijkheid van kanker bij. Dat is iets waar men toch rekening mee moet houden. Zeker als je weet dat de meeste Vlamingen boven de toegestane limiet van 500 gram rood vlees per week zitten. Het zou dus geen kwaad kunnen om dat stukje vlees in de winkel te laten liggen. Onderzoekers hebben namelijk berekend dat als je wat meer vis of vegetarisch eet – en de globale vleesconsumptie dus daalt – het aantal mensen met darmkanker vermindert met 1200 per jaar.”
Zijn er manieren waarop het toch nog op een gezonde manier kan gegeten worden?
Finoulst: “Je zal zeker geen darmkanker krijgen van één keer per week een biefstuk te eten, maar het is belangrijk om niet te overdrijven. Iedere dag charcuterie op je boterham doen en daarnaast elke avond vlees eten, is te veel. Daarnaast vermijd je best verwerkt rood vlees. Een stukje lam of een biefstuk is een minder groot probleem dan vlees waar chemische producten aan zijn toegevoegd. Een paar keer per week vlees vervangen door vis of een vegetarisch alternatief zou ook al veel goed doen.” (MVM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier