Malaria blijft verbazen: ‘De ziekte is geweldig slim’
Als je bijnieren goed functioneren, kun je eventueel leven met malaria.
Een opvallende quote uit het vakblad Nature: ‘Malaria is geweldig slim. De ziekte verbergt zich waar je ze niet verwacht en duikt op wanneer je er niet klaar voor bent.’ Het illustreert hoe moeilijk de strijd is tegen de parasiet en de ziekte die hij veroorzaakt. Wereldwijd treft die elk jaar meer dan 200 miljoen mensen; 0,5 miljoen sterft eraan.
Malaria kan onvermoede effecten hebben. De ploeg rond expert Anna Rosanas-Urgell van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen meldt in het vakblad BMC Medicine dat baby’s die in de baarmoeder met malaria te maken krijgen, een hogere kans hebben om de ziekte in hun eerste levensjaar te ontwikkelen. Dat gaat meestal gepaard met hevige opstoten van koorts.
Als de placenta geïnfecteerd is, zouden de baby’s zo’n grote dosis van de parasiet te verwerken krijgen dat hun prille immuunsysteem erdoor wordt aangetast. Vooral infecties vroeg in de zwangerschap kunnen het kind beïnvloeden. De studie ging na welke immuunstoffen er in het navelstrengbloed circuleerden.
Immunoloog Philippe Van den Steen van de KU Leuven rapporteert met zijn collega’s in Nature Communications dat de bijnieren essentieel zijn om de strijd tegen malaria met succes te voeren. Malaria heeft een grote invloed op het suikermetabolisme in het lichaam. Zonder bijnieren zakt het suikergehalte drastisch. Daardoor kunnen de hersenen, die veel energie nodig hebben, niet meer normaal functioneren. Zolang hun bijnieren goed werken, kunnen mensen soms leven met malaria zonder dat ze er veel nadelen van ondervinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier