Maandag is de dag om te stoppen met roken
Net zoals bij de goede voornemens na Nieuwjaar denken rokers vooral vlak na het weekend aan een verandering van levensstijl.
De website van Tabakstop heeft vorig jaar bijna 230.000 unieke bezoekers geregistreerd, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014. Het aantal telefonische oproepen dat de tabakspreventielijn daarentegen kreeg, is stabiel gebleven. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Tabakstop, een initiatief van de Stichting tegen Kanker, maandag publiceerde.
Opvallend is dat het aantal bezoekers op de website piekt op maandag. “Net zoals bij de goede voornemens na Nieuwjaar denken rokers vooral vlak na het weekend aan een verandering van levensstijl”, stelt Tabakstop.
Bekendheid
Wie Tabakstop contacteert, kan ervoor kiezen om deel te nemen aan een begeleidingsprogramma om te stoppen met roken. Die proactieve gesprekken kenden vooral tussen 2012 en 2013 een stevige opmars en zijn nu aan het stabiliseren. Hoewel evenveel mannen als vrouwen spontaan contact opnemen met Tabakstop, laten opvallend genoeg meer vrouwen (61 procent) dan mannen (39 procent) zich op een dergelijke manier coachen door een tabakoloog.
“Op het einde van de begeleiding is 45 procent van de deelnemers gestopt met roken en na 12 maanden is dat nog steeds 23 procent”, stelt Tabakstop. Zonder begeleiding slaagt slechts 3 tot 5 procent erin te stoppen.
Tabakstop merkt op dat de tabakspreventielijn almaar meer aan bekendheid wint. “In 2015 wist 80 procent van de rokers met stopintentie af van het bestaan van de gratis hulplijn”, luidt het. Die bekendheid ligt echter nog laag bij de laagste socio-economische klasse. “Om Tabakstop bij die doelgroep te promoten, hebben we alvast voorbereidingen getroffen voor gerichte eenvoudige communicatieboodschappen”, klinkt het. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier