Lopen is goed voor kniekraakbeen

Loper bezeert knie © Istock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is lopen goed voor het kraakbeen van de knie. ‘Kraakbeen heeft beweging nodig’, aldus de Duitse onderzoeker Uwe Schütz.

Lopen is slecht voor het kraakbeen, hoor je altijd zeggen, maar de Transeurope Footrace leert dat kniekraakbeen ook sterker kan worden tijdens lange zware inspanningen. Lopen is goed voor het kraakbeen van de knie, stelt de Duitse onderzoeker Uwe Schütz in Bodytalk.

Op 19 april 2009 gingen Bari in Zuid-Italië 67 lopers van start. De eindmeet, de Noordkaap in Noorwegen, lag 4487 kilometer en 64 loopdagen verder, zonder rustdag tussenin.

Revolutionair

Je kan je afvragen waarom mensen het in hun hoofd halen om Europa lopend te doorkruisen. Maar dat was niet de vraag waar dokter Uwe Schütz van het universitair ziekenhuis van Ulm in Duitsland mee in het hoofd zat.

Schütz zag in deze ultraloop de gelegenheid om lopers meer dan 2 maanden lang dag op dag te kunnen opvolgen. Onder andere om te zien wat er met het kraakbeen in hun knieën zou gebeuren.

Als radioloog en orthopedist krijgt Schütz namelijk voortdurend lopers met spier-, pees- en gewrichtsklachten over de vloer die hem om advies vragen. Maar er is nog altijd geen medische duidelijkheid. Of beter was, want de vaststellingen van Schütz tijdens de Transeurope Footrace kan je zonder meer revolutionair noemen.

Veerkrachtig kraakbeen

In het begin van de race trad er een lichte verdunning van het kraakbeen in de knie op. Maar daarna nam het volume ervan toe. “Wat er juist gebeurde, is niet duidelijk,” vertelde Schütz dit onlangs op het congres van de European College of Sport Science in Amsterdam, “maar er was wel degelijk sprake van een proces van regeneratie en niet alleen van een zwelling door water.”

Tegelijk trad er geen progressie van enige betekenis op in kraakbeenletsels die er voor de start al waren. “Eveneens een grote geruststelling”, volgens Schütz die zonder meer opgetogen is over deze resultaten omdat hij “vanaf nu sporters met een gerust hart kan adviseren.”

Dit en andere resultaten hebben Schütz er van overtuigd dat lopen op lange termijn goed is voor kraakbeen. “Kraakbeen heeft beweging nodig”, vertelt hij beslist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content