Leverspecialist Hans Van Vlierberghe: ‘Behalve onze longen lijden alle organen alcoholschade’
‘Alcohol heeft altijd impact op de gezondheid’, stelt de HGR. Daarom wil de raad een verbod op alcoholreclame. ‘Uitstekend’, vindt leverspecialist Hans Van Vlierberghe (UZ Gent).
11 juni 2018 p>
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) lanceert voorstellen om het alcoholgebruik in toom te houden. Volgens de raad zijn tien eenheden alcohol per week de limiet. p>
De Nederlandse psychiater René Kahn gaat nog verder. Volgens hem is elke druppel alcohol schadelijk en zijn tien eenheden per week er dus tien te veel.
Hans Van Vlierberghe: De manier waarop we alcohol drinken, is zeker niet gezond. Die tien consumpties van de HGR komen niet uit de lucht vallen. Maar het klopt: hoe minder je drinkt, hoe beter. Voor je gezondheid is negen beter dan tien en acht beter dan negen. Volgens sommige cardiologen is een matig gebruik van alcohol goed voor hart en bloedvaten, maar recente studies zetten die theorie op losse schroeven. Waar we wel honderd procent zeker van zijn, is dat alcohol een giftige uitwerking heeft op talloos veel andere organen. Als leverspecialist zie ik elke dag patiënten met een zieke lever als gevolg van alcohol. Dat zijn niet allemaal mensen met een drankprobleem, maar ook de zogenaamde bourgondiërs die jarenlang twee consumpties per dag dronken. Een aperitiefje en een glaasje wijn bij het eten, en na verloop van jaren hebben ze zo’n gigantisch woekerende ziekte aan hun lever ontwikkeld dat ze op de wachtlijst moeten voor een transplantatie.
Ik zie dagelijks patiënten met een zieke lever. Oók de bourgondiërs van twee glazen per dag.
Komt dat vaak voor?
Van Vlierberghe: Vaker dan je denkt. Natuurlijk eindigt niet iedereen die dagelijks een paar glazen drinkt met een levensbedreigende leverziekte. Genen en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Als je als gematigde drinker bijvoorbeeld obees bent én rookt, is het risico op een leveraandoening groter. Ben je daarentegen slank, sportief, begaan met je gezondheid en in het bezit van ‘goede genen’, dan is het risico op leverproblemen bij matig drankgebruik lager.
Onze lever krijgt het meest te verduren omdat hij de alcohol moet afbreken?
Van Vlierberghe: In principe wel, maar de lever is niet het enige orgaan dat door alcohol geïntoxiceerd raakt: alcohol wordt voor een deel ook door de maag afgebroken. Behalve onze longen lijden al onze organen alcoholschade. In extreme gevallen falen de nieren of het hart. Door alcohol kun je problemen krijgen met de pancreas of suikerziekte of botontkalking ontwikkelen. Alcohol zorgt ook voor een verhoogd risico op borstcarcinoom, op hoofd-, hals- en slokdarmtumoren. Een vrouw die dagelijks twee consumpties per dag drinkt, heeft 20 procent meer kans op borstkanker.
Een vriend organiseert binnenkort een whiskyproefavond. Ik denk dat ik pas.
Van Vlierberghe: Bier of wijn is soms lekker en alcohol drinken in gezelschap heeft ook een sociale functie. De vraag is: hoeveel ‘geluk’ willen we ons voor onze gezondheid ontzeggen? Als je een keer per jaar een whiskyproeverij bijwoont, zal dat niet al te veel invloed hebben. Als je daarentegen dagelijks of wekelijks alcohol consumeert, heeft dat wel een nadelig effect. Of een product toxisch wordt, hangt af van de hoeveelheden die je binnen krijgt. We weten niet wat de minimale ondergrens van alcohol is. Daarom luidt mijn advies: minder is beter dan meer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier