Kanker overleven en toch blijven roken
Dat roken de behandeling van kanker hypothekeert, is een feit. Toch blijft meer dan tien procent van de rokers die kanker krijgt, na de behandeling verder roken.
De link tussen roken en kanker is al lang duidelijk. Dat roken de behandeling van kanker hypothekeert, is ook een feit. Dat de sigaret bovendien een effect heeft op de overleving en de kans op herval is ook niet nieuw. En toch blijft meer dan tien procent van de rokers die kanker krijgen, na behandeling verder roken.
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek, gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Bij dat onderzoek werd de levenswijze na kanker bij 2.938 kankerpatiënten onderzocht. Zij werden ad random geselecteerd uit de Amerikaanse kankerregistratie. In de studie werd gekeken hoe de kwaliteit van leven van patiënten die voor kanker werden behandeld, na die behandeling evolueerde.
Drang was te groot
Uit dat onderzoek blijkt dat gemiddeld 10 procent van de rokers die kanker krijgen, negen jaar na de eerste behandeling nog altijd roken. Meest hardnekkig zijn rokers die blaaskanker hebben gekregen. Meer dan 17 procent rookte negen jaar na behandeling nog altijd gemiddeld 15 sigaretten per dag. Bij de patiënten die longkanker hadden gekregen, was dat bijna 15 procent. Maar ook patiënten die eierstokkanker hadden gehad, huidkanker, nierkanker of colorectale kanker bleven al te vaak roken.
Toch had 40 procent van hen aangegeven echt te willen stoppen met roken, maar de drang naar de sigaret was te groot.
De auteurs besluiten dan ook dat er actief moet gewerkt worden aan sensibilisering van patiënten die voor kanker worden behandeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier