Marleen Finoulst
‘Kan jij nog weerstaan als je een glas krijgt aangeboden op een receptie?’
‘Gewoontedrinken zou bepaalde circuits in de hersenen veranderen’, schrijft Marleen Finoulst. Daardoor denk je aan alcohol wanneer je in bepaalde situaties komt. ‘Een alcoholvrije maand maakt je bewuster van je trek in alcohol en van hoe die flessen wijn en glazen bier stilaan onmisbaar zijn geworden.’
Vandaag start Tournée Minérale, een campagne waarbij duizenden Belgen zich geëngageerd hebben om een maand lang geen alcohol te drinken. Het is een initiatief van de Stichting tegen Kanker, in Vlaanderen in samenwerking met de VAD, de koepel van Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en drugs.
Een maand lang bewust geen alcohol drinken is een hele klus, ook voor mij. Daarom ga ik samen met vele anderen de uitdaging aan om in de komende 28 dagen geen alcohol te consumeren. Want het telt gauw op. Een glas wijn bij het eten, een glas bier na het sporten, een glas bubbels bij iedere feestelijke gelegenheid, een glas dat helpt ontspannen na een stressvolle dag… Alcohol is overal waar lekker gegeten, gesport en gefeest wordt. Velen gebruiken het daarnaast als troost- of ontspanningsmiddel.
Tournée Minérale mikt niet op probleemdrinkers, zij hebben andere noden, maar op mensen bij wie alcoholconsumptie een hardnekkige gewoonte is geworden. Over de effecten van gewoontedrinken op de gezondheid bestaat discussie, maar niet over de risico’s. Als gewoontedrinkers door een moeilijke fase in hun leven gaan, zoals een echtscheiding of jobverlies, zijn ze geneigd nog meer te drinken, waardoor ze wél een drempel kunnen overschrijden. Gewoontedrinken zou ook bepaalde circuits in de hersenen veranderen. Daardoor denk je aan alcohol wanneer je in bepaalde situaties komt. Als je een glas krijgt aangeboden op een receptie, kun je dat nog moeilijk weerstaan. Een alcoholvrije maand maakt je bewuster van je trek in alcohol en van hoe die flessen wijn en glazen bier stilaan onmisbaar zijn geworden.
Onderzoek naar de impact van Dry January, een soortgelijk initiatief in het Verenigd Koninkrijk, leert dat gewoontedrinkers al na de eerste alcoholvrije dagen beter slapen en zich snel fitter voelen. Gewoontedrinken vermindert de slaapkwaliteit: je dommelt wel sneller in, maar je slaapt minder diep. Tegen het einde van de maand hebben de meesten ook wat pondjes verloren, want alcohol bevat veel calorieën. Je huid wordt mooier en oogt frisser, is een ander opvallend resultaat. Alcohol droogt de huid uit, en door de slechtere slaapkwaliteit maak je vaker een vermoeide indruk.
Van alle deelnemers aan Dry January slaagt twee derde erin een maand lang geen druppel te drinken, terwijl 1 op de 3 soms niet aan de verleiding kan weerstaan. Volhouders blijken na de alcoholvrije maand minder vaak te drinken om emotionele redenen. Zes maanden na de tijdelijke drooglegging drinken de meesten nog steeds minder dan voorheen.
Je leert bovendien alcoholvrije, caloriearme dranken kennen en appreciëren. Een veel gehoord argument van gewoontedrinkers is dat er geen lekkere alternatieven zijn. Ze hebben een punt. Op een receptie leken water of fruitsap tot voor kort de enige niet-alcoholische dranken voor wie paste voor de champagne, maar stilaan groeit de markt van niet-alcoholische alternatieven op basis van vruchten, kruiden en water. Speciaal voor Tournée Minérale ontwikkelde The Mocktailclub, promotor van alcoholvrije cocktails en partner van het initiatief, een bijzondere cocktail. Het recept vind je op de website www.tourneeminerale.be. Op uw gezondheid!
Alcohol & Gezondheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier