Is suiker de nieuwe tabak?
Suiker heeft de plaats ingenomen van vet als voornaamste bron van veel lijfelijk leed. Terecht?
We eten te veel toegevoegde suikers. Daarom lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie in 2014 een nieuwe aanbeveling omtrent suikerconsumptie. Toegevoegde suikers zouden nog 5 procent van onze totale dagelijkse energie-inname mogen bedragen, wat neerkomt op een halvering van de vorige aanbeveling.
In de praktijk gaat het om maximaal 6 koffielepeltjes per dag (in één blik gesuikerde frisdrank zitten 10 lepeltjes). Suiker zit vooral in industrieel bereide producten, niet alleen in zoete koekjes en desserts, maar ook in soepjes, sauzen en ketchup.
Wie meer dan 25 procent van zijn dagelijkse energie uit suiker haalt, door veel industrieel bereide producten te eten, verdriedubbelt zijn kans op vroegtijdige sterfte als gevolg van gewichtsproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes en metaboolsyndroom.
Stevia
Alsof dat nog niet genoeg is, worden bepaalde suikers, zoals fructose, en vervangsuikers, zoals stevia en aspartaam, extra met de vinger gewezen. De Amerikaanse kinderarts Robert Lustig, die in Californië verbonden is aan het Centre for Obesity, beweert dat fructose (de suiker die ook in fruit zit) toxisch is en vergelijkbaar is met alcohol. Tot die conclusie kwam hij na eigen onderzoek. In zijn YouTube-filmpje ‘Sugar: the Bitter Truth’, al 5 miljoen keer bekeken, overlaadt hij fructose met alle zonden van de wereld: het is de oorzaak van diabetes type 2, overgewicht, metaboolsyndroom, kanker, hartziekten, enzovoort.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De kunstmatige zoetstof aspartaam, waarvan de veiligheid in lijvige rapporten keer op keer bevestigd wordt, blijft ook een bron van controverse. Een heuse anti-aspartaamlobby verspreidt hardnekkig tegen alle wetenschap in de boodschap dat de zoetstof kankerverwekkend is. Daartegenover wordt stevia, een andere suikervervanger, minder scheef bekeken. Dat stevia afkomstig is van een natuurlijke bron, en niet van scheikundige makelij is zoals aspartaam, is daar niet vreemd aan. Stevia heeft echter een bitter nasmaakje en is duur.
Depressie
Suiker consumeren heeft niet alleen ongunstige effecten voor de lijn, de tanden en het lichaam, je zou er ook depressief van worden. Dat is althans het geval bij ratten die met veel suiker in hun voer werden grootgebracht. Te veel suiker zou ook je energie wegnemen: je zou futloos en slap worden.
Natuurlijk moeten we zuiniger omspringen met suiker, maar de schadelijke effecten worden vandaag schromelijk overdreven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier