Intelligente herstelkamers passen zich aan voor de patiënt

Dokter William Van Langegem en een patiënt. © AHR

Nieuwe technologieën vinden hun weg niet enkel naar beeldvorming en communicatiemiddelen, maar ook naar de kamer van de patiënt. In campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen zijn er vier intelligente aanpasbare herstelkamers voor patiënten die een beroerte hebben gehad.

Nieuwe technologieën vinden hun weg niet enkel naar beeldvorming en communicatiemiddelen, maar ook naar de kamer van de patiënt. In campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen zijn er sinds enkele maanden vier intelligente aanpasbare herstelkamers voor patiënten die een beroerte hebben gehad.

De installatie van ‘Adaptive Healing Rooms’ in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus is een persoonlijk initiatief van neuroloog dr. William van Landegem. Hij gelooft sterk in het effect van het gericht en gepersonaliseerd aanbieden van omgevingsfactoren zoals geluid, licht en projectie op de revalidatie van beroertepatiënten, en de positieve impact ervan tijdens het herstelproces.

Nabootsing van dag-nachtcyclus

Intelligente herstelkamers passen zich aan voor de patiënt
© AHR

Ziekenhuispatiënten hebben meer kans op spoedig herstel naarmate zij contact houden met de buitenwereld; zoals zonlicht zien, het ritme van de natuur kunnen volgen en een aangenaam uitzicht hebben. Om het bioritme te stimuleren bootst een kunstmatig dakraam in de herstelkamers de dag-nachtcyclus na, compleet een stralende blauwe hemel en zonnig wit licht die geleidelijk en subtiel van lichtsterkte veranderen. Een videomuur toont dan weer mooie natuurbeelden die, echt of kunstmatig, pijnverlagend werken, rust geven en het herstel bevorderen. Een oriëntatiescherm toont daarnaast continu de klok, datum en naam van het ziekenhuis als houvast voor gedesoriënteerde patiënten.

Stimulering van de hersenen

Intelligente herstelkamers passen zich aan voor de patiënt
© AHR

‘Uit studies bleek dat een beroertepatiënt tijdens zijn herstel in het ziekenhuis voor zeventig procent van de tijd niets ligt te doen’, zegt dr. Van Langegem. ‘Proeven met dieren tonen aan dat licht en muziek een positief effect hebben op het geheugen en de emoties, en er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat een combinatie van de twee kan helpen om de hersenen te stimuleren en de genezing van de patiënt te bevorderen. Het codewoord hier is neuronale plasticiteit, of anders gezegd het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en behoeftes. Bedoeling is nu dergelijke neuronale plasticiteit zo veel mogelijk te triggeren.’

Barbara Vandenbussche

Partner Content