Marc Cosyns
‘Iedereen genderneutraal: is zorgverlening zonder geslachtsdifferentiatie wel mogelijk?’
De Gentse dokter Marc Cosyns stelt zich een wereld voor zonder mannen en vrouwen. Maar hij heeft heel wat vragen…
‘Ik heb zoiets van een overload bij discussies over genderneutraal’, zei mijn collega eind 2016 toen hij hoorde dat ik was gekozen in de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (2017-2020). ‘Je moet in actie treden tegen dat taalmisbruik in de zorg, ook tegen die verengelsing by the way.‘
Een jaar later zijn ‘ik heb zoiets van’ omwille van vaagste vaagtaal en ‘genderneutraal’ omwille van combinatie Engels-Nederlands, uitgeroepen tot de irritantste uitdrukkingen in het Vlaamse en Nederlandse taalgebied.
Geslachtsneutraal zijn we schijnbaar politiek correct. Geen geachte heer of mevrouw maar ‘geachte mens’, zoals verplicht gebruikt in het ambtenarij van het gemeente Amsterdam en aanbevolen in het stad Gent. ‘Hello Everyone’ zoals in het metro in London mag ook. In de toiletten geen onderscheid tussen man/vrouw. Iedereen gelijk zoals bij mensen met een fysieke handicap.
Kan men in het zorgverlening zonder geslachtsdifferentiatie? Hoe en waar moeten we patiënten plaatsen op het lijn van het geslachtscontinuüm, het fluïdum? Moet men wachten tot 12 jaar om ambtelijk in te schrijven als X/ Y/ O zoals in sommige staten van Duitsland? Het onzijdige kind bestaat niet in de geneeskunde met mannelijke en vrouwelijke (genetische) aandoeningen. Misschien wel in het opvoeding en het onderwijs. Zijn we met z’n allen op weg naar geslachtloosheid en een betere transhumane wereld zonder seksueel geweld?
Vanaf 2018 elk kind geslachtloos geboren? Met CRISPR-genmodificaties is het nu al mogelijk. Eens de resterende mannen en vrouwen uitgestorven zijn, zullen er geen verkrachtingen meer zijn. Metoo-verhalen evenmin. Maar ook geen geflirt, verliefdheid, gedeelde hormonenseks meer. Zouden we dit missen in een transhumane wereld zonder Y-chromosoom, gemodificeerde X en het vrijwaring van alle genetische ziekten? HET MENS als geslachtloos wezen: het mens, het kind, het volwassene als standaardtaal. Naast het meest irritante woord steunt het Taalunie ook het ‘woord van het jaar 2017’. Ik stem op ‘metoo-verhaal’, zowel in Vlaanderen als in Nederland in het top 10, om het in 2018 hopelijk nooit meer te moeten horen.
Op 29 december 2017 stopt het elektrische telegram als communicatiemiddel en zal het Telegramapp gestaag transcommunicatiever worden. Ik stuur nog een standaardtelegram naar alle mensen van goede wil STOP geslachtloos een nieuwe wereld tegemoet STOP met kinderen, te rapen in het bloemkloonveld of geadopteerd STOP en seks vol tederheid en veel tijd STOP
Zijn we met z’n allen op weg naar geslachtloosheid en een betere transhumane wereld zonder seksueel geweld?
Bron: Artsenkrant
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier