Hoe zeewier en hout dienst kunnen doen als ziektebestrijders
Zowel zeewier als hout kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van geneesmiddelen.
Een stof uit zeewier uit de Oost-Chinese Zee zou de aftakeling van de hersenen kunnen afremmen die met de ziekte van Alzheimer gepaard gaat. Dat schrijven immunoloog Tim Vanmierlo van de UHasselt en zijn collega’s in Scientific Reports. De stof, saringosterol genaamd, zou bij muizen tot 80 procent van de afzetting van zogenoemde amyloïde-eiwitten kunnen verminderen. Die zijn sterk aanwezig in de hersenen van alzheimerpatiënten.
Of de stof tot een behandeling zal leiden, is niet duidelijk. Een mens zou, met de huidige inzichten, elke dag 8 kilogram van het wier moeten eten om een effect te hebben vergelijkbaar met dat in de muizenproeven.
Chemicus Bert Maes van de UAntwerpen en zijn collega’s rapporteren in ACS Sustainable Chemistry & Engineering dat het mogelijk is uit hout medicijnen tegen kanker te puren. Veel geneesmiddelen worden nu gemaakt op basis van fossiele brandstoffen; het nieuwe onderzoek wijst uit dat het evengoed kan op basis van lignineolie, een product dat met een nieuwe techniek uit hout wordt gewonnen.
Twee belangrijke stoffen voor chemotherapie kunnen al op die manier geproduceerd worden. De productie van de olie moet wel nog op ‘industriële’ schaal gebracht worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier