Hoe vegan en suikervrije voeding je bij de neus nemen
De vegan trend waait in 2018 stevig door en ook de anti-suikertrend lijkt nog niet meteen uit te doven. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, waarschuwt voor deze hypes. ‘Consumenten zijn te weinig geïnformeerd om de juiste keuzes te maken.’
Hoewel we de laatste tijd met het ene vleesschandaal na het andere geconfronteerd worden, geven nog steeds heel wat mensen als belangrijkste reden om een plantaardig leven te leiden hun gezondheid op. Onlangs sprong ook de Amerikaanse zangeres Beyoncé op de veganistische kar door haar fans via instagram op te roepen om net zoals zij en haar man Jay Z om gezondheidsredenen ook een tijdje veganistisch te gaan leven. Wat ze er echter niet bij vertelde, is dat Beyoncé en haar man onlangs eigenaar geworden zijn van een bedrijf dat een plantaardige levensstijl promoot via een specifiek veganistisch programma, uiteraard tegen betaling.
Dierenrechtenorganisatie Peta juicht het initiatief van Beyoncé alvast toe omdat het ook onze planeet gezonder maakt, maar Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, ziet de vegan-trend toch enigszins met lede ogen aan. Afgaand op de verhakkelde eetgewoonten van de patiënten die bij hem op consultatie komen, luidt hij zelfs de alarmbel. ‘Heel wat mensen hopen gezonder te leven zonder dierlijke producten, tevergeefs hopen ze op een vermageringseffect en een lager risico op een andere welvaartziekte, en na een zoveelste ontgoocheling melden ze zich uiteindelijk op onze raadpleging.’
Tussen de stemmen van de vele zelfverklaarde voedingsgoeroes wordt het voor gediplomeerd diëtisten almaar moeilijker om nog gehoord te worden.
Sels vindt dan ook dat de slinger van de gezonde voeding te fel is doorgeslagen. De dieethypes volgen elkaar steeds sneller op en tussen de stemmen van de zelfverklaarde voedingsgoeroes wordt het voor gediplomeerd diëtisten almaar moeilijker om nog gehoord te worden. De kracht van al dat “instagrammable food” is nu eenmaal moeilijk te counteren en voedingsadviezen als ‘van alles wat, maar niet te veel’ klinken nu eenmaal niet sexy.
Sels pleit dan ook voor de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist. ‘Zonder terugbetaling is het enorm duur om een behandeling bij een diëtist te volgen, dus vertrouwen mensen soms op wat ze denken dat ze moeten kiezen en uiteindelijk eindigen ze aan de cholesterolverlagers.’
Niet alleen Beyoncé werpt zich op als dieetgoeroe, ook heel wat foodies zoals Nathalie Meskens, Steffi ‘Gezonde goesting’ Vertriest en de Nederlandse Rens Kroes brengen tegenwoordig duchtig kookboeken uit met recepten waarmee zij naar eigen zeggen het licht zagen in de duisternis van voedingsadviezen. De ene schrapt brood en pasta uit haar voedingspatroon, de andere verkondigt zonder verpinken dat geraffineerde suiker des duivels is.
De Nederlandse tv-presentator Arjen Lubach stak ooit de draak met de suikervrije cheesecake van Rens Kroes die welgeteld 9.456 kilocalorieën bevat.
Maar worden we daar wel allemaal beter, gezonder en lichter van? Wie al eens een avocadotaart maakte uit een van die kookboeken in de veronderstelling dat hij of zij een ‘gezond’ en ‘licht’ dessert op tafel zette, kwam wellicht bedrogen uit als de cijfers op de weegschaal verschenen. Zo stak de Nederlandse tv-presentator Arjen Lubach ooit de draak met de suikervrije cheesecake van Rens Kroes die welgeteld 9.456 kilocalorieën bevat.
Om zijn boodschap duidelijk te maken bij zijn patiënten, stelde Michaël Sels een overzichtje op dat aanduidt hoe misleidend vegan en suikervrije voeding wel kunnen zijn. In onderstaande lijst tonen we een gewoon product naast zijn ‘gezonde’ variant. Uit de samenstelling van de ingrediënten blijkt dat de vegan en suikervrije producten net meer kilocalorieën bevatten. Meestal zijn ze ook een stuk duurder.
De suikervrije wafeltjes van Dambert (476 kcal/100g) zijn dubbel zo duur en bevatten ook meer kilocalorieën dan de wafeltjes met suiker (468 kcal/100g)
Het klassieke petit beure-koekje met boter en chocolade bevat minder kcal/100g en per koekje dan de vegan koekjes zonder suiker (453 kcal vs 487 kcal/100g)
De vegan nuggets bevatten meer kcal, namelijk 268 kcal/100g vs 260 kcal/100g)
De vegetarische cordon bleu bevat 231 kcal/100 g, de vleesvariant bevat 201 kcal/100 g. De vegetarische optie is ook duurder: 14.95 euro/kilo vs 10 euro/kilo.
De vegetarische spread bevat meer kilocalorieën. (321 kcal/100g vs 281 kcal/100g) De veggie variant is bovendien duurder (13,27 euro/kilo vs 11,45 euro/kilo)
De seitan bevat meer kilocalorieën dan de klassieke ham (139 kcal/100g vs 102 kcal/100g)
Over eten en diëten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier