Hoe kankercellen zich verdedigen tegen afweercellen
Kankercellen passen hun verdedigingsstrategie aan naargelang de mate waarin afweercellen hen aanvallen.
Kankercellen reageren krachtig op de aanwezigheid van afweercellen die hen moeten bestrijden. In Nature beschrijft patholoog-anatoom Roberto Salgado van de GZA Ziekenhuizen met een aantal collega’s hoe ons immuunsysteem kan bijdragen tot resistentie-ontwikkeling door kankercellen tegen zijn activiteit.
Afweercellen kun je beschouwen als predatoren van kankercellen. Die reageren door zich op een bepaalde manier te camoufleren. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat bepaalde delen van hun DNA niet langer overgeschreven worden in eiwitten. Daardoor herkennen afweercellen hen niet meer als iets dat ze moeten uitschakelen. Kankercellen passen hun verdedigingsstrategie ook aan naargelang de mate waarin afweercellen hen aanvallen.
De studie gebeurde op nog niet behandelde longkankertumoren. Ze heeft gevolgen voor hoe met de nieuwe immuuntherapieën tegen kanker moet worden omgegaan om snelle resistentie-ontwikkeling te vermijden.
In Journal of Multidisciplinary Healthcare stellen onderzoekster Melissa Horlait (VUB) en haar collega’s dat paramedici (zoals verpleegkundigen) en patiënten te weinig betrokken worden bij het bepalen van een kankerbehandeling. Er wordt te veel naar de tumor gekeken, luidt het, en te weinig naar de patiënt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier