Hoe hou je je hart gezond?
Het hart is een krachtig orgaan, dat tegen een stootje kan als het goed getraind is. Net daar loopt het vaak mis. Maar er is nog meer waar je op kunt letten
Als tijdens een loopevenement een dode valt, klinken meteen waarschuwingen die de risico’s van duursporten in de verf zetten. Vaak komen ze van mensen die weinig of niet sporten. Toch heeft ontkennen geen zin: sporten jaagt het hart op en dat zie je aan het aantal hartaanvallen. Ongeveer 15 procent doet zich voor tijdens of kort na een zware fysieke inspanning. De slachtoffers zijn vooral mannen met aangetaste kransslagaders en een passieve levensstijl: bij heftige inspanningen verhoogt hun risico meer dan 100 maal. Wie vaak beweegt, is veel beter af en ziet het risico niet eens tot 3 maal stijgen.
Riskante zaken
Zware woedeaanvallen of intense momenten van angst zijn belangrijke risicofactoren, vooral tijdens de eerste 2 uur die op de extreme emoties volgen .
Zware inspanningen zijn de grootste risicofactor, maar er zijn nog andere omstandigheden die een acute bedreiging vormen voor het hart, vooral voor mensen met een slechte conditie en een zittend leven. Cocaïnegebruik, bijvoorbeeld: binnen een uur na gebruik heb je een 24 keer groter risico. Ook zware woedeaanvallen of intense momenten van angst zijn belangrijke risicofactoren, vooral tijdens de eerste 2 uur die op de extreme emoties volgen. Ze jagen het hartritme en de bloeddruk op, doen bloedvaten vernauwen en verhogen de klonterneiging van het bloed, wat het hartaanvalrisico maal 8 doet oplopen.
Alcohol is een complex verhaal. Het gaat gepaard met een onmiddellijke (kleine) stijging, en dat al vanaf 1 glas, maar die stijging neemt toe naarmate je meer drinkt op korte tijd.
Ultrafijne partikels van luchtvervuiling zijn ook verdacht, omdat ze via de longen onmiddellijk in het bloed belanden en daar ontstekingsreacties veroorzaken. Binnen 2 uur zorgt dat al voor een (lichte) risicotoename op een hartaanval, die meer dan een dag kan aanhouden. Tabak en marihuana verhogen het risico eveneens, maar hoeveel is onduidelijk.
Over seks hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. De kans dat je tijdens of na het vrijen ten onder gaat, is heel klein.
Veilige grenzen
Over seks hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. De kans dat je tijdens of na het vrijen ten onder gaat, is heel klein.
Tegen beangstigende gebeurtenissen kun je meestal weinig ondernemen, maar aan de andere risicofactoren valt wel te sleutelen. Cocaïne, sigaretten en marihuana kun je mijden, en met alcohol kun je voor veilige grenzen kiezen. Bij woedeaanvallen kan professionele hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog, mee uitzoeken hoe je rustiger kunt blijven.
Intensief sporten in zwaar vervuilde lucht is nooit een goed idee, maar het goede nieuws is dat meer beweging iedereen extra beschermt tegen hartaanvallen. Vermoedelijk omdat de bloedvaten van sportieve mensen groter en soepeler zijn en daardoor minder snel verstoppen. Maar het belangrijkste lijkt dat de spiercellen van het hart minder gevoelig worden voor zuurstoftekort.
Nog meer goed nieuws is dat wie weinig of niet beweegt de grootste winst boekt door iets meer te gaan bewegen. Maar let op: begin zachtjes, want je hart houdt niet van verrassingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier