Genen bepalen of cholesterolverlagende geneesmiddelen werken
Een hoge cholesterol en uw geneesmiddelen werken niet echt zoals je dat zou verwachten? Dan ligt het hoogstwaarschijnlijk aan uw genen.
Een hoge cholesterol en uw geneesmiddelen werken niet echt zoals je dat zou verwachten? Dan ligt het hoogstwaarschijnlijk aan uw genen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Queen Mary University in Londen.
Statines zouden het ‘slechte’ LDL-cholesterol met meer dan de helft kunnen verlagen, zo klinkt het. LDL-cholesterol wordt onder meer gelinkt aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maar die statines werken kennelijk niet bij iedereen even goed. Tot nog toe was het koffiedik kijken waarom mijnheer X zijn cholesterol spectaculair zag dalen en mevrouw Y niet, ondanks het feit dat ze beiden dezelfde medicatie innamen.
Doeltreffende behandeling
Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat twee genvarianten aan de basis zouden liggen van de doeltreffendheid van statines. Om tot die conclusie te komen, hebben de onderzoekers het hele genoom (de genenkaart) van alle deelnemers van in het totaal 16 studies onder de loep genomen. De onderzoekers zijn daarmee niet gestopt. Alles samen bestudeerden ze 22.000 patiënten. Daardoor vonden nog meer bewijzen dat de genen wel degelijk een invloed hebben op de werking van statines.
Vraag is nu hoe je die kennis kunt gebruiken om patiënten doeltreffender te behandelen. Aan het einde van de rit wil men kunnen uitmaken of het interessant is om patiënten eerst op die genvarianten te testen vooraleer hen bepaalde statines voor te schrijven.
Bron: LUMC
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier